sieraden

Hoe zit dat: een sieradenlijn ontwikkelen?

29 juli 2019
499
500
3

Bijna iedereen heeft wel een sieraad. Een dun kettinkje, je trouwring of oorbellen. Als jij 's ochtends je accessoires uitzoekt die het beste bij je kleding passen, denk je er waarschijnlijk niet bij na waar ze vandaan komen of hoe ze ontstaan zijn. Maar er is een persoon die dat wel doet. En dat is de goudsmid.

Een goudsmid maakt sieraden

Een goudsmid is een metaalbewerker die juwelen maakt uit edelmetalen zoals goud en zilver. Daarbij worden de juwelen vaak versierd met edelstenen. De naam ‘goudsmid’ betekent, met andere woorden, een smid die sieraden maakt. Astrid van Ruiten-de Vries is zo’n smid. Bovendien is Astrid eigenaar van Op Goud Geluk, waar ze unieke sieraden aanbiedt. Zo maakt Astrid herinneringssieraden, geïnspireerd op jouw verhaal en gedenkwaardige momenten of personen. Maar ook ontwerpt en maakt Astrid eigen collecties sieraden.

Opzetten van een sieradenlijn

Een sieradenlijn opzetten is vaak een organisch proces, maar gebeurt niet elke keer op dezelfde manier. Astrid vertelt: ‘Hoe een collectie begint, dat verschilt enorm. Soms krijg ik een idee van vormen die bij elkaar passen, ik ga aan de tekentafel zitten en kijk wat voor combinaties goed bij elkaar staan. Zo ontwikkel ik het idee verder door. Maar vaak genoeg laat ik me inspireren door het materiaal dat ik ter beschikking heb.’

Stenen spelen een grote rol

Astrid legt uit dat edelstenen vaak een grote rol spelen in haar inspiratie en ontwerpen. ‘Ik heb best wel een collectie stenen. Dat is handig, want als klanten een bepaalde ring met een andere kleur steen willen, kan ik daar meteen voorbeelden voor laten zien. Hoe ik aan de stenen kom? Regelmatig bezoek ik beurzen of handelaren en kijk heerlijk rond. Ik ben er gek op, al die mooie kleuren! Als een steen mijn oog trekt, dan neem ik het mee. Soms weet ik meteen wat ik ermee wil gaan maken, en andere keren komt de inspiratie later. Zo kan het zijn dat ik wat rechthoekige en vierkante stenen heb, en ontwerp op basis van die vormen.’

Blad van een boom

‘Mijn Leavescollectie is ook min of meer op die manier begonnen. Het idee voor die collectie kwam voort uit een steen waarmee ik een sieraad voor mijzelf wilde maken. Dit was een heel mooie steen, een Markiesslijpsel, in de vorm van een puntige ovaal. De steen was groenblauw, en in combinatie met de vorm deed het me denken aan een blaadje van een boom. Toen ik nadacht over hoe ik daar een hanger van kon maken, raakte ik erg geïnspireerd. Daar ben ik op voort gaan borduren.’

Een proces

Het maken van de hanger met de steen is wat Astrid in eerste instantie inspireerde tot het opzetten van de sieradenlijn. Maar dat betekent niet dat de collectie uit alleen maar hangers bestaat. Astrid legt uit dat het op- en uitbouwen van de sieradenlijn echt een proces is. ‘Eigenlijk is het idee uitgegroeid tot een hele complete collectie van hangers, ringen, oorbellen en armbanden. Natuurlijk ben ik in eerste instantie uitgegaan van dat eerste collier dat ik voor mezelf maakte, maar het idee kon ik op veel verschillende manieren uitwerken.’

Een collectie groeit

‘Zo bedacht ik er oorbellen bij, nog een ander type hanger en later ook ringetjes. Ik ontwikkelde zogenaamde stapelringen, dit zijn smalle ringetjes die je samen gecombineerd kunt dragen. En nu heb ik recentelijk ook nog een op zichzelf staande ring ontwikkeld voor de collectie. Dit is een ring die helemaal rondom uit blaadjes bestaat. Daarnaast ga ik nu ook met goud aan de slag, terwijl de collectie oorspronkelijk alleen zilver was. Op die manier groeit een collectie.’

Een leven lang van genieten

Astrid maakt alles zelf. Ieder ontwerp en ieder sieraad gaat door haar eigen handen. ‘Dat vind ik belangrijk, want zo kan ik de kwaliteit waarborgen. Ik wil graag sieraden maken die natuurlijk mooi zijn, maar ook draagbaar en tijdloos. Daarom laat ik me wel inspireren door trends die me aanspreken, maar ga daar niet klakkeloos in mee. Zo zijn heel dunne armbandjes een trend. Dat vond ik ook mooi, maar ik maak ze wel steviger zodat ze niet om de haverklap stuk gaan. En ben ik niet zeker van de kwaliteit? Dan draag ik het eerst een tijdje zelf, zodat ik merk hoe draagbaar, kwalitatief en functioneel het sieraad is. Op die manier weet ik dat iedereen die een sieraad bij me koopt, daar een leven lang van kan genieten.’

Op Goud Geluk

Wil jij ook een mooi en tijdloos sieraad? Of wil je een aandenken aan een speciale gebeurtenis of speciaal persoon? Laat je dan inspireren door de collecties van Op Goud Geluk. Neem eens een kijkje bij de Leaves Collectie of de Gelukstreffers. Ook kun je bij Op Goud Geluk terecht voor het moderniseren van bestaande sieraden. Astrid: ‘Ik denk graag met je mee om je ideeën en wensen omtrent het sieraad te bespreken en laat je graag alle mogelijkheden zien! Samen met jou ga ik op zoek naar het sieraard om voor altijd bij je te dragen.’

Meer weten?

Bij Op Goud Geluk ben je aan het juiste adres voor herinneringssieraden op maat. De goudsmederij heeft een grote collectie ringen, oorbellen, armbanden, hangers en colliers.

Op Goud Geluk
Workumstraat 37 | 8244 EJ Lelystad | 06-28314412 |
info@opgoudgeluk.nl | www.opgoudgeluk.nl
Deel dit artikel