verzekerd

Hoe goed ben jij verzekerd?

23 december 2019
191
191
0

Als het goed is heb je ooit een uitvaartverzekering afgesloten. Maar weet jij ook wat voor soort verzekering je hebt afgesloten en of deze nog steeds de kosten van jouw begrafenis of crematie volledig dekt? Want als dat niet zo is, zitten jouw nabestaanden straks, naast hun grote verdriet om jouw heengaan, ook met een financieel probleem.

Onderverzekerd

In de praktijk kom ik het namelijk regelmatig tegen. Het gebeurt nogal eens dat nabestaanden er pas na het overlijden achter komen dat hun dierbare onderverzekerd was. We zien dat vaak bij mensen in de leeftijd van 70 à 80 jaar. Zij hebben ooit een verzekering afgesloten waar vervolgens nooit meer naar is omgekeken. Als je dan bedenkt dat de kosten van een uitvaart jaarlijks stijgen, kun je op je vingers natellen dat het uitgekeerde bedrag niet afdoende is.

Yarden pakketpolis

Een ander probleem waar veel mensen nu tegenaan lopen, zijn de Yarden pakketpolissen. Veel 50’ers en 60’ers hebben dit in het verleden afgesloten. Bij zo’n pakketpolis wordt geen geldbedrag uitgekeerd, maar wordt de uitvaart uitgevoerd volgens de diensten en producten die binnen het pakket vallen. Hierbij kun je denken aan het aantal kaarten, de uitvaartlocatie, de catering en het vervoer. Deze pakketpolissen, met een waarde van € 3500, zijn echter niet meer dekkend.

Wel of niet bijverzekeren

Inmiddels heeft coöperatie DELA Yarden Uitvaartorganisatie overgenomen. DELA heeft besloten om deze pakketpolissen de komende tien jaar te hanteren en pas daarna te kijken of er bijverzekerd moeten worden. In de tussentijd zullen de verzekerden al wel door DELA benaderd worden.

Natura vs kapitaal

Een pakketverzekering wordt ook wel een natura verzekering genoemd. Een andere mogelijkheid is de kapitaalverzekering, waarbij een vastgesteld bedrag wordt uitgekeerd bij een overlijden. Ook dit kom ik veel tegen in het veld. Grote uitvaartorganisaties als DELA en Monuta werken daarbij met een ledenvoordeel. Dit wil zeggen dat wanneer je de uitvaart laat verzorgen door een uitvaartleider die bij hun is aangesloten, je korting krijgt.

Kleinere ondernemers vaak goedkoper

Je kunt natuurlijk ook zelf een uitvaartondernemer kiezen en het verdient dan ook zeker aanbeveling om je licht op te steken bij de kleinere ondernemers bij jou in de buurt. Deze zijn sowieso vaak goedkoper dan de grote partijen, omdat ze veel minder overheadkosten hebben.

Explosieve stijging

De afgelopen jaren is het aantal uitvaartbedrijven trouwens explosief gestegen. Veel nieuwkomers in deze branche komen uit het bank- en verzekeringswezen. We doen in feite allemaal hetzelfde, we bieden hulp en begeleiding tussen het moment van overlijden tot aan de uitvaart, maar op de manier hóé dat gebeurt, onderscheid je de ondernemer voor wie dit vak een roeping is van degene voor wie dit een tweede keus is.

Gewone vent

Bij de reviews op onze website zie je in één oogopslag onder welke categorie wij vallen. Ik krijg regelmatig te horen dat ik niet zo’n doorsnee uitvaartondernemer ben. Zo is bij mij de voorbespreking altijd vrijblijvend. Dat is een bewuste keus geweest, want ik vind het belangrijk dat het ‘klikt’. Ik blijf altijd dicht bij mezelf en probeer in alles zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Want dat is wie ik ben: een gewone vent met een groot empathisch vermogen, die er alles aan wil doen om voor jou een unieke uitvaart te verzorgen.

Meer weten?

Bij Kuipers & Pikart Uitvaartzorg kun je terecht voor alles wat er voor een uitvaart geregeld moet worden. De hulp van een uitvaartbegeleider blijkt vaak een noodzakelijke en welkome aanvulling om alle formaliteiten tijdig te geregeld te hebben.

Kuipers & Pikart Uitvaartzorg
Steekkant 36 | 2993 DB Barendrecht | 0180-745745 |
bram@kpuz.nl | www.kpuz.nl
Deel dit artikel