leefstijl

Hoe gezond is jouw leefstijl?

11 oktober 2018
446
445
0

Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. In 2017 waren dat er meer, namelijk 109.663 mensen. Naar schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ongeveer 40% van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat komt neer op bijna 44.000 mensen... Tijd om preventief aan de slag te gaan!

Leefstijl als belangrijke ziektefactor

Voedingsspecialist Kim Zwakman vertelt: ‘Uit wetenschappelijke onderzoeken volgt dat voeding een leefstijl een rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker. In mijn praktijk merk ik dat mensen zich gaan verdiepen in voeding en leefstijl als zijzelf of een dierbare de diagnose kanker heeft gekregen. Meestal vinden ze hun heil in lijngericht eetgedrag en volgen ze allerlei voedingstrends. Ze houden zich dan bezig met zogenaamde functional foods en superfoods, of verdiepen zich in het minimalisme, veganisme of flexitarisch eten.’

Wat zei je daar?

‘Zeggen die bovenstaande leefstijlen je allemaal niets? De meeste van deze stromingen focussen zich met name op het afvallen, het minder eten van vlees of het rekening houden met het milieu. Anderen gaan op zoek naar het meest complexe voedingsmiddel dat álle voedingsstoffen bevat. Sommige mensen houden dat heel consequent vol, andere doen dit alleen wanneer het hen uitkomt. Doordeweeks wel, maar niet in het weekend of in de vakantie.’

En hoe zit het met jou?

Vind jij het ook lastig om een gezonde leefstijl op te pakken? Ik geef je graag advies en ondersteuning. Hiervoor kun je bij me terecht in mijn praktijk, of ik kom bij je langs.

Doe de test!

Wil jij weten welke stappen je kunt maken om je leefstijl gezonder te maken, om zo de kans op kanker te verkleinen? Doe dan de nieuwe online test van het Wereld Kanker Onderzoekfonds (KWF). Hierin kom je erachter welke nieuwe aanbevelingen voor jou gelden en hoe je die in praktijk kunt brengen.

Kankerpreventie: dit kun je doen!

Om de kans op het ontwikkelen van kanker te verkleinen, zijn een aantal nieuwe richtlijnen opgesteld door een team van experts. Het volgen van deze richtlijnen helpt ook om de kans op andere ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes te verlagen.

Het stappenplan:

1. Blijf op een gezond gewicht
Houd je gewicht binnen gezonde grenzen en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd. Een gezond gewicht houdt in: een BMI tussen de 18,5 en 24,9.

2. Beweeg
Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijkse leven. Dus: loop meer en zit minder.

3. Complete voeding
Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zoals bruine bonen en linzen. Gebruik geen voedingssupplementen: probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

4. Matig fastfood
Let op je inname van fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel of suiker. Het beperken van deze producten helpt je om minder calorieën binnen te krijgen en op een gezond gewicht te blijven.

5. Rood vlees = no-go
Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Onder rood vlees wordt verstaan; rund-, varken- en lamsvlees. Bewerkte vleessoorten zijn onder andere (knak)worsten, saucijzen en hamburgers.

Ook belangrijk!

6. Vermijd toegevoegd suiker en alcohol
Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers, zoals water en ongezoete dranken. Ook kun je het beste geen alcohol drinken.

7. Voor moeders
Als het mogelijk is: geef je baby borstvoeding. Dit is goed voor zowel moeder als kind.

8. Diagnose
Heb je inmiddels de diagnose ‘kanker’ gekregen? Dan is het ook belangrijk om zoveel mogelijk deze aanbevelingen te volgen, zodat je minder zout, verzadigde vetten en transvetten binnenkrijgt.

9. Ook belangrijk
Om je kans op kanker te verkleinen, is het ook belangrijk om niet te roken. Voorkom blootstelling aan tabak en een teveel aan zon.

Meer weten?

Kim Zwakman is een ruim ervaren diëtiste en helpt je bij het fitter worden én blijven. Dit door middel door advies over een goede, uitgebalanceerde voeding en beweging en ontspanning. De begeleiding is persoonlijk op de praktijk of thuis, en kan ook in groepssessies voor bijvoorbeeld bedrijven plaatsvinden.

Zwakman Voedingsadvies
Kerkweg 221 | 1964 KJ Heemskerk | 06-16972292 |
info@kimzwakman.nl | www.kimzwakman.nl
Deel dit artikel