afscheid

‘Het laatste hoofdstuk: het afscheid’

24 september 2018
428
428
0

'Aandacht voor borstkanker' betekent in sommige gevallen ook aandacht voor een naderend einde, hoe pijnlijk dit ook mag klinken. Niet in alle gevallen is genezing mogelijk. Dat hebben mijn zus en ik al op vroege leeftijd in zeer directe kring ervaren. Onze jonge moeder moest het leven loslaten na een ziekbed van een aantal jaren.

Mireille Mom

Borstkanker

Dat is alweer 40 jaar geleden. Inmiddels zijn de technieken en middelen enorm verbeterd en kunnen er gelukkig vele vrouwen genezen van borstkanker. Graag had ik haar in deze tijd geplaatst en nog veel gezonde jaren gegund, maar afscheid nemen speelde al een grote rol in ons leven toen ik nog een jong meisje was. Tegelijkertijd werd ook mijn leven anders. Immers, mij zou hetzelfde lot kunnen treffen. Het betekende dat ik al op jonge leeftijd anders in het leven ging staan.

Afscheid

Afscheid nemen van een geliefd persoon is pijnlijk, moeilijk en vooral definitief, en daar werd ook het zaadje geplant om hier iets mee te gaan doen. Want je kunt maar één keer afscheid nemen voor altijd. Ik ben ervan overtuigd dat de eerste stappen in het rouwproces worden gezet door het creëren van een warm en persoonlijk afscheid.

Uitvaartonderneming

Zeven jaar geleden ben ik mijn eigen uitvaartonderneming gestart. Tijd nemen en vooral heel veel persoonlijke aandacht, daar ligt mijn focus: luisteren, invoelen en ontzorgen. Wanneer ik door een familie benaderd word, weet ik meestal nog niets van de overledene of familieleden. In de dagen die volgen, word ik een stuk wijzer.

Verdriet

Na de eerste kennismaking krijg ik vele verhalen te horen en het grote verdriet te zien. Het ontroert me telkens weer dat nabestaanden mij in al hun kwetsbaarheid hun vertrouwen schenken en niet alleen vertellen over hun band met en herinneringen aan hun geliefde, maar ook het persoonlijke verdriet aan me laten zien. Alles wat ik hun kan bieden is mijzelf, een luisterend oor en alle tijd en ruimte om samen met hen op zoek te gaan naar een passende vorm om hun dierbare een mooi en liefdevol afscheid te kunnen bieden.

Hoofd en hart

Mijn rol in dit proces is nooit dezelfde, maar ik vervul hem met hart en ziel. Alleen dan kan ik mij verbinden met degene die ik tegenover mij heb en mijn rol zo goed mogelijk vervullen. De afgelopen jaren groeide mijn bedrijf gestaag en ik ben er trots op dat ik inmiddels met een klein team van uitvaartbegeleidsters en spreeksters samenwerk. Vrouwen die met hun hoofd en hart onze families en uitvaarten begeleiden.

Wensen bespreken

Wanneer we spreken over ‘aandacht voor borstkanker’, ontstaat vanzelf ook aandacht voor de dood. Vrouwen benaderen ons steeds vaker in een vroeger stadium om wensen te bespreken voor hun eigen uitvaart, mochten de vooruitzichten onzeker zijn. In dit stadium besteden we veel aandacht aan haar laatste wensen, maar spreken we ook over verlangens, angsten en dromen, zodat ik een heel goed beeld krijg van degene die nu voor me zit. Samen schrijven we het laatste hoofdstuk uit haar levensboek. Hoe gek het ook mag klinken: dat geeft zoveel positieve energie en juist hierom doe ik dit werk zo graag. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik getuige mag zijn van het wellicht zwaarste stuk uit het leven.

Meer weten?

Mireille Mom Uitvaartverzorging verzorgt uitvaarten geheel naar wens van de familie. De medewerkers zijn betrokken en nemen de tijd voor je. De organisatie beschikt over het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart.

Mireille Mom Uitvaartverzorging
Galgendaal 3A | 6691 MD Gendt | 0481-420002 |
info@mmuitvaart.nl | www.mmuitvaart.nl
Deel dit artikel