ouderschapsplan

Het belang van een ouderschapsplan

13 september 2018
467
466
0

De kogel is door de kerk. Jullie gaan scheiden. Jij en je (ex) partner hebben het netjes aan de kinderen verteld. Jullie oudste zoon was enorm boos en jullie jongste dochter moest huilen. Verdrietig denk je terecht aan dit moment, maar je weet dat het de juiste keuze was. Gelukkig hebben jullie veel hulp gekregen voor, tijdens en na de scheiding. Het ouderschapsplan is voor jullie beide erg belangrijk, want het geluk van de kinderen staat voorop.

Ouderschapsplan

Tijdens het opstellen van het ouderschapsplan zijn er veel keuzes gemaakt. Keuzes waar je niet altijd blij mee bent. Het co-ouderschap is soms lastig: je mist je kinderen wanneer ze bij hun vader zijn én zij missen jou. Gelukkig hebben jij en je ex-partner goed contact en worden alle afspraken nageleefd. En de kinderen? Het schipperen tussen twee huizen is niet altijd leuk, maar ze doen enorm hun best!

Belangen kinderen

Scheidingsprofessional Ron Teiwes: ‘In de bovenstaande situatie is het ouderschapsplan het leidraad van deze ouders. En gelukkig kunnen zij daar beide goed mee omgaan. Het is belangrijk om als ouders zijnde de afspraken in acht te nemen én de kinderen op de eerste plaats te zetten. Zelf heb ik twaalf jaar ervaring met ouderschapsplannen en ik behartig altijd eerst de belangen van het kind, en dan van de ouders. Kinderen scheiden namelijk niet van hun ouders.’

Essentieel

Een ouderschapsplan is sinds 2009 verplicht in Nederland. Er zijn een aantal elementen die niet mogen ontbreken:

  • de verdeling van de zorg- en opvoedtaken (inclusief vakantie en feestdagen)
  • contact over de kinderen en beslissingen in de opvoeding
  • afspraken over de kosten (kinderalimentatie)
  • extra afspraken die ouders willen maken.

Hulp

‘Het opstellen van een ouderschapsplan kan een hele klus zijn. Ik adviseer je dan ook om een professional in de hand te nemen. Niet alleen voor de praktische zaken, maar ook voor het emotionele aspect. Scheiden is al moeilijk genoeg, je wilt je niet óók nog bezighouden met alle andere zaken. Ik neem jullie zorgen uit handen en samen, in goed overleg, stellen we een ouderschapsplan op waar jullie allemaal achterstaan.’

Voor jullie!

Denken jullie erover na te gaan scheiden? Of is de knoop al doorgehakt? Professionele begeleiding is altijd gewenst tijdens een scheiding, zeker wanneer er kinderen betrokken zijn. Een scheidingsmediator biedt begeleiding in onderlinge communicatie en helpt bij conflicten. Zo gaan jullie respectvol uit elkaar.

Meer weten?

FlevoScheiden is gespecialiseerd in hulp bij relatiebeëindiging van samenwoners, geregistreerd partners en gehuwden. De scheidingsadviseur in Almere kan je daarnaast helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan, convenant en het maken van alimentatieberekeningen.

FlevoScheiden / De Scheidingsmakelaar
Randstad 22-127 | 1316 BW Almere | 036-3030230 |
ron@flevoscheiden.nl | www.flevoscheiden.nl
Deel dit artikel