afscheid

Het afscheid van een bijzonder mens

28 februari 2019
691
691
2

Als zelfstandig uitvaartverzorger neem ik je graag mee in de wereld van de uitvaartzorg. Ik vertel je over mijn werkzaamheden en de vele bijzondere ervaringen die ik meemaak. De bijzondere, verdrietige, maar ook grappige momenten. Zo krijg jij een indruk wat er allemaal mogelijk is in de uitvaartzorg en wat er geregeld moet worden. In deze column neem ik je mee in één van die bijzondere momenten. Een afscheid dat ik liever had willen uitstellen.

Uitvaartverzorger Harma Bodde

Afscheid

‘Het is alweer een aantal jaren geleden wanneer ik word gebeld door een zoon, hij vraagt mij of ik binnenkort ook tijd heb. En of ik weet wie ik aan de telefoon heb. Ja, dat weet ik maar al te goed. Zijn vader is amper 5 maanden geleden overleden en ik heb de familie mogen begeleiden in de dagen van het afscheid nemen. In deze dagen is het contact met de familie zo intens dat zij nog wel even in mijn geheugen blijven hangen. Sterker nog, wanneer ik een familie na een lange tijd weer spreek dan kan ik de hele periode zo weer voor de geest halen en speelt de hele gebeuren als een film zich in mijn hoofd af.

Triest bericht

Hij vertelt me dat zijn moeder terminaal is en ze wil me graag nog een keer spreken voor ze gaat. Ik schrik van het trieste bericht. De laatste keer dat wij elkaar hebben gesproken oogde ze vitaal en gezond. Dat was toen ik de factuur van de uitvaart van haar man kwam brengen, dit doe ik altijd persoonlijk waarbij we samen terugkijken op die periode van afscheid nemen en hoe de familie mijn dienstverlening heeft ervaren. Ik weet nog dat ze toen van die overheerlijke slagroomsoezen van de plaatselijke bakker bij de koffie serveerde.

Afscheid

Gewapend met een bos bloemen zoek ik haar op. Ik schrik van het kleine hoopje mens wat er van haar is overgebleven. Ze vertelt me dat niet lang meer duurt voor ze dit aardse bestaan moet verruilen voor het eeuwige en ze hoopt hierbij dat ze worden verenigd met haar man, die haar nog geen half jaar geleden is voorgegaan. Ze geeft aan dat ik wederom de uitvaart moet verzorgen, omdat ik het bij haar man ook zo mooi had verzorgd. Ik bedank haar voor dit prachtige compliment, maar zeg haar dat ik dit liever nog even had willen uitstellen. Ze is even stil maar ze antwoordt met de opmerking dat ze geen keus heeft. Dit begrijp ik en vraag haar welke wensen ze heeft voor haar afscheid. Hierop antwoordt ze dat ze het graag net zo wil als bij haar man, eenvoudig maar waardig. Na een uurtje zie ik dat ze erg moe is en nemen we afscheid van elkaar. Ik merk dat ik dit moeilijk vind maar beloof haar een mooie uitvaart te geven.

Kerkelijke uitvaart

Twee dagen na ons gesprek word ik gebeld door de zoon. Zijn moeder heeft het aardse bestaan verlaten. Zo zitten we, binnen een half jaar, wederom met kinderen en kleinkinderen om de tafel om de uitvaart vorm te geven. Met een prachtige kerkelijke uitvaart geven we mevrouw het afscheid waar ze om heeft gevraagd, waardig, eenvoudig maar warm. En de belangstelling was groot, zeer groot! Dag lieve mevrouw, rust zacht, ik vond u een bijzonder mooi mens.

Wensen vastleggen

Wil jij ook van tevoren je wensen vastleggen? Dan kan dit in geheel vrijblijvend gesprek. Hierin denk ik met je mee, geef ik je tips en krijg je ook informatie over de prijzen. Ook kun je bij mij een gratis wensenboekje aanvragen, dat je door alle keuzes omtrent de uitvaart leidt.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel