lymfoedeem

Het aanpakken van lymfoedeem

20 november 2018
584
583
0

Wanneer de intensieve behandelingen tegen borstkanker achter de rug zijn, wil je niets liever dan je gewone leven weer oppakken. Maar helaas laat borstkanker zijn sporen na. Naast de vermoeiende gevolgen van de chemotherapie kun je ook last krijgen van vochtophopingen in je armen, borst en romp.

Lymfoedeem

Veel vrouwen die te maken hebben gehad met borstkanker krijgen, ten gevolge van bestraling of een operatie, last van lymfoedeem. Deze huidaandoening ontstaat doordat de lymfeklieren of lymfebanen zijn beschadigd en het vocht niet meer goed kan worden afgevoerd. Zo ontstaat secundair lymfoedeem dat kan leiden tot ernstige complicaties. Met integrale oedeemtherapie door de huidtherapeuten van Huidprofs worden alle aspecten van (lymf)oedeem aangepakt.

Oedeem behandelen

Om lymfoedeem aan te pakken, kunnen er verschillende soorten behandelmethoden worden ingezet. Een voorbeeld is manuele lymfedrainage: met een pompende beweging wordt de vochtopname in de lymfevaten gestimuleerd en wordt als ware het lymfevocht vooruitgeduwd. Met specifieke handgrepen wordt de beweeglijkheid van het lymfevatensysteem geactiveerd, wat de afvoer van lymfe doet vergroten. Zo kan er steeds meer vocht worden afgevoerd.

Littekentherapie

Naast dat littekens een stempel achterlaten op je lichaam, kun je er ook behoorlijk last van hebben. Verharde, verkleurde, verkleefde of verdikte littekens beperken je in je bewegingsmogelijkheden. Het is dan ook een verstandige keuze om te kiezen voor littekentherapie. Door het toepassen van speciale technieken, afzonderlijk of in combinatie, wordt de doorbloeding van het litteken gestimuleerd, waardoor deze soepeler wordt en minder klachten als jeuk, pijn, verkleving en oedeem geeft. Het uiterlijk van een litteken kan worden verbeterd met behulp van siliconenpleisters, medische camouflage, chemische peelingen of microneedlingtherapie.

Integrale oedeemtherapie

Integrale oedeemtherapie door de huidtherapeuten van Huidprofs bestaat uit manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, ademhalings- en bewegingsoefeningen, lymftaping, pressotherapie, het aanmeten van therapeutische elastische kousen en andere drukverbanden, zelfmanagement, wondverzorging en huidverzorging.

Meer weten?

Bij Huidprofs vind je huidtherapie, oedeemtherapie en lasertherapie onder één dak. Huidprofs staat voor ervaring, zorgvuldigheid en kwaliteit. Van het huidtherapieteam mag je een vriendelijke, persoonlijke en professionele benadering verwachten, waarbij voldoende ruimte is voor overleg en duidelijke voorlichting.

Huidprofs

Medisch Centrum Nijmegen-Oost, Nijmegen-Oost
Gezondheidscentrum Daniëlsplein, Nijmegen-West
Gezondheidscentrum De Brug, Nijmegen-Dukenburg
Paramedisch Centrum Aalsterveld, Beuningen
Gezondheidscentrum Bergharen, Bergharen

Deel dit artikel