herstel

Herstel optimaal tijdens en na kanker

12 oktober 2018
440
440
0

Eén van de meest voorkomende klachten tijdens of na kankerbehandelingen (chemotherapie, bestraling of hormoontherapie) is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, het huishouden doen, werken of sporten). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

Oncologiefysiotherapie

Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel mensen met kanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid. Een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is wetenschappelijk bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut bovengenoemde klachten kunnen verminderen.

Gespecialiseerd in kanker

Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met kanker. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat. In individuele sessies werk je met de oncologiefysiotherapeut aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. De oncologiefysiotherapeut bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het best voor jou is.

In elke fase

Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na medische behandeling. Ook wanneer er geen uitzicht is op genezing, is trainen zinvol. Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel tijdens en na kanker. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe. De training kan individueel of in groepsverband (OncoFit) plaatsvinden.

Polisvoorwaarden

Wil je weten of jij, jouw partner en/of familielid goed verzekerd is? Vraag je fysiotherapeut of neem contact op met je zorgverzekeraar over je polisvoorwaarden. Vraag je je af of de fysiotherapeut iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Scheperpark of maak een afspraak met een van de fysiotherapeuten.

‘Mijn conditie gaat met sprongen vooruit’

Na de chemokuren was mijn conditie inmiddels beneden peil. Ik besefte dat ik er echt wat voor zou moeten doen om mijn conditie weer op te vijzelen. Vol goede moed was ik begonnen zelfstandig te trainen bij de sportschool om de hoek. Dat ging in eerste instantie prima. Maar dan komt er een punt dat er een tandje bij moet om de conditie op peil te brengen en dat lukte me niet. Ik moest eerlijk bekennen dat wat professionele hulp welkom zou zijn. Iemand die met je meekijkt, een stok achter de deur is en je een duwtje in de rug kan geven om net iets verder te gaan. Want vertrouwen in je lichaam is ver te zoeken en je voelt alles. Die begeleiding heb ik bij Fysiotherapie Scheperpark gevonden. Opbouwen in eerste instantie 1 op 1 en daarna zelfstandig met de begeleiding binnen handbereik. Ik voel me stukken beter en mijn conditie gaat met sprongen vooruit. Toen ik hier begon, werkte ik halve dagen en dat hield ik met moeite vol. Nu, 4 maanden verder, werk ik weer volledig en ben ik daarnaast weer begonnen met hardlopen. – Mevrouw W.S.

Meer weten?

Bij Fysiotherapie Scheperpark ben je aan het juiste adres voor verschillende vormen van fysiotherapie.

Fysiotherapie Scheperpark
Deel dit artikel