gezond gewicht

Het hele gezin op een gezond gewicht: zó doe je dat!

9 mei 2019
525
524
2

De laatste tijd heb jij iets teveel snacks gegeten, en misschien net iets te weinig lichaamsbeweging gehad. Hierdoor geeft de weegschaal een getal aan waar jij niet zo blij mee bent, en zit je favoriete spijkerbroek ook niet meer zo lekker. Hierdoor baal je, en zit je zowel letterlijk als figuurlijk minder goed in je vel. Ook jouw kind zit minder goed in zijn vel als hij extra kilo's met zich mee moet torsen. Hij kan zich onzeker gaan voelen en kampen met minder zelfvertrouwen. Ook heeft hij meer gezondheidsrisico's op latere leeftijd, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Het is dus belangrijk om op tijd in te grijpen. En dan niet in de vorm van een heftig dieet. Met de juiste tips en begeleiding komt je hele gezin weer op gezond gewicht!

Miranda Slagter-Zwier

Steeds meer kinderen te zwaar

Wist je dat volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid ruim 12% van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar in Nederland overgewicht heeft? Ruim 3% had ernstig overgewicht, de rest had matig overgewicht. Het ernstige overgewicht kwam het vaakst voor bij de jongste kinderen. Is jouw kind ook te zwaar? Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je kind weer een gezond gewicht krijgt. In elk geval is een dieet waarmee je kind binnen een korte tijd veel afvalt géén optie. Belangrijker is dat het gewicht van je kind stabiliseert: het gewicht past beter bij zijn lengte.

Maar hoe doe je dat?

Om je kind te begeleiden naar een gezond gewicht, is het belangrijk om de eetgewoonten van je kind eens kritisch onder de loep te nemen. Vaak is het niet eens dat je kind te veel eet, maar dat het te veel van de verkeerde dingen binnenkrijgt. Misschien geef je je kind wel volkoren boterhammen en rauwkost mee naar school, maar daarnaast óók nog dingen als pakjes drinken en tussendoortjes die eigenlijk te zoet zijn, of te vet. Wist je dat eetgewoontes vaak van ouder op kind worden doorgegeven? Misschien vind jij het als ouder ook lastig om je eigen gewicht op peil te houden, en elke dag de juiste gezonde voeding binnen te krijgen. Als je kinderen (ook) te maken krijgen met overgewicht, is het lastig om hen hierbij te begeleiden. Hulp zoeken bij het oppakken van een gezonde leefstijl is helemaal geen schande!

Het hele gezin op gezond gewicht

Ik kan jou én je gezin helpen bij het bereiken én behouden van een gezond gewicht. Het is bij mij namelijk niet alleen mogelijk om individuele begeleiding te krijgen bij het oppakken van een gezonde leefstijl: je kunt ook samen met je zoon of dochter een traject volgen. Hoe zo’n ‘duotraject’ er ongeveer uitziet? Je krijgt van mij allerlei tips, handvatten en informatie omtrent voeding voor jou en je kind. Je leert over jullie voedingsbehoeften en bewegingsbehoeften, en ik begeleid je bij het toepassen van al deze tips & tricks in je eigen gezinssituatie. Behalve dat je veel praktische kennis opdoet, kun je ook rekenen op mentale ondersteuning. Zo weet je ook hoe je met lastige momenten om kunt gaan. Dit alles gebeurt op een informatieve, leuke én speelse manier. Ik maak een persoonlijk plan dat volledig is afgestemd op jou of jullie doelen en behoeften. Vervolgens gaan wij aan de slag met het eigen maken van nieuwe eetgewoontes. Geen zware, moeilijk vol te houden diëten, maar een plan voor de lange termijn! En om jullie vorderingen bij te houden, hou ik regelmatig vervolgconsulten. Stapje voor stapje bereiken jullie een gezond gewicht en komen jullie weer beter in je vel: letterlijk én figuurlijk!

Tip: Doe de ‘groentetruc’

Om je alvast op weg te helpen, geef ik je alvast één tip. Het komt vaak voor: kinderen die groente niet ‘lusten’. Zij raken de door jou opgeschepte bloemkool en broccoli niet aan (tenzij er een dikke kaaslaag overheen zit), en ook de worteltjes en komkommer in de broodtrommel komen weer terug mee naar huis. Het is echter wél belangrijk dat je kind genoeg bouwstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Gelukkig bestaan er trucjes om je kind tóch groente te laten eten. Zo kun je door het maken van bepaalde gerechten je kind ‘voor de gek houden’. Zo zijn er bepaalde gerechten waarmee je kind het niet eens door heeft dat hij eigenlijk groente aan het eten is. Wie weet verandert je ‘groentehatende’ kind zelfs wel in een (onbewuste) ‘groenteliefhebber’!

Het geheime groenterecept: pannenkoeken!

We gaan aan de slag met het maken van groentepannenkoeken! Deze bevatten geen suiker, zijn rijk aan vitaminen en mineralen én hartstikke lekker. Maar vóórdat je je keukenshort aantrekt, moet je natuurlijk wel de juiste boodschappen in huis halen.

Boodschappenlijstje

Je mag de volgende ingrediënten op je boodschappenlijstje zetten:

  • 2 grote winterpenen
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 100 gram speltmeel
  • 150 milliliter water
  • een snufje Keltisch zeezout
  • kokosolie om in te bakken

Spatels en keukenshort klaar, we gaan aan de slag!

Zorg dat de groenten schoon zijn. Hak ze vervolgens in kleine stukjes. Doe de gesneden groente vervolgens in een grote kom, en voeg daarna de eieren toe. Nu voeg je beetje bij beetje meel en water toe, totdat je een mooi beslag krijgt. Let op: door de groente wordt het natuurlijk niet het ‘gladde’ pannenkoekenbeslag dat je misschien gewend bent. Vind je het toch te dik? Dan voeg je gewoon wat extra water toe. Daarna is het tijd om de pannenkoeken te gaan bakken. De pannenkoeken zijn al lekker op zich, maar je kunt er eventueel nog een klein beetje geraspte magere kaas overheen strooien. Eet smakelijk!

Voor jou!

Is jouw kind te zwaar, heb je zelf overgewicht of hebben jullie allebei hulp nodig bij het bereiken van een gezond gewicht? Ik help jullie graag! Mijn uitgangspunt? Met een gezonde leefstijl zorg je ervoor dat jij goed in je vel zit: letterlijk én figuurlijk. En wat nou precies een gezonde leefstijl is? Dat is voor iedereen anders! Misschien vind jij het al weer heerlijk om te bewegen, of misschien moet de dag dat jij je voor het eerst in een sportoutfit hijst nog komen. Misschien heb jij een ontzettende drukke baan, die je misschien wel met combineren met een evenzo druk gezinsleven. En misschien kamp jij wel met een bepaalde ziekte of aandoening, zoals diabetes. Wat jouw situatie ook is: graag help ik jou om weer in balans te komen. Samen brengen we jouw situatie in kaart en bekijken we welke gezonde en actieve leefstijl aansluit bij jouw wensen en behoeften. Ik ben jouw stok achter de deur. Door onze samenwerking wordt jij weer gezond, fit én energiek!

Meer weten?

A Love 4 Health geeft informatie, adviseert, motiveert en begeleidt mensen naar een gezonder gewicht door een gezondere leefstijl. De focus ligt niet op het diëten, maar op het creëren van een nieuwe lifestyle. Samen met jou!

A Love 4 Health
Crispijnstraat 44 | 2513 SJ Den Haag | 06-41247732 |
info@alove4health.nl | www.alove4health.nl
Deel dit artikel