chocolade

(H)eerlijke chocolade: de smaakmakers!

21 augustus 2018
520
519
0

Je kunt het gedachteloos wegkauwen of lekker langzaam in je mond laten smelten, terwijl je er intens van geniet: chocola. Zes op de tien Nederlanders eet het bruine goedje minimaal één keer per week en 15% van onze bevolking kan geen dag zonder. Of je nu een echte chocoholic bent of slechts een matige gebruiker; heb je je ooit wel eens afgevraagd wat je nu écht eet? Wat zit er eigenlijk precies ín zo’n stuk chocola?

Allerbeste cacaobonen

Een inkoppertje: in chocola zit natuurlijk cacao. Martinez Chocolatier koopt alleen kwaliteitscacao uit onder meer Java, Ecuador en Kameroen in. Deze cacaobonen zijn duurzaam geteeld en UTZ-gecertificeerd. Dit keurmerk garandeert eerlijke handel. De bonen zijn afkomstig van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en zorgen ze voor goede werkomstandigheden van hun arbeiders.

Pure cacaoboter

Tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen worden ze gemalen tot een soort vettige brij. Door persing onder hoge druk wordt deze cacaomassa gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. De cacaoboter geeft die heerlijk romige smaak en gladde textuur aan de chocola die je eet, maar het wordt ook voor andere doeleinden toegepast. Het wordt als ingrediënt veel gebruikt in cosmetica en andere beschermende zalven.

En verder …

Excellente kwaliteit en voortreffelijke smaak staan bij Martinez hoog in het vaandel. Daarom wordt naast de beste selectie cacaobonen en pure cacaoboter, ook volle melkpoeder en een vleugje natuurlijke Bourbonvanille gebruikt om de smaak en textuur van de chocolade af te ronden.

Vullingen

Heb je de heerlijke bonbons al eens uitgeprobeerd? Laat je verrassen door de heerlijkste vullingen, allemaal uit eigen keuken:

  • Hazelnoot-praliné
  • Slagroom
  • Ganache
  • Amandel-marsepein
  • Likeur

Chocoladefondue

Maak eens ‘bonbons’ met jouw eigen vulling. Leuk om te doen op een zwoele avond. Of gewoon gezellig samen met de kids (maar dan zonder de toevoeging van likeur natuurlijk).

Benodigdheden

Dit heb je nodig:

  • 350 gram Martinez smeltchocolade
  • 100 ml slagroom
  • Eventueel likeur zoals Amaretto, Liquor 43 of Baileys
  • Fruit zonder pit, zoals aardbei, mango en banaan
  • Andere ingrediënten om in de chocola te dopen zoals spekjes, lange vingers en soesjes

Aan de slag!

Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de slagroom door de gesmolten chocolade en roer het goed door. Meng er eventueel een scheutje likeur doorheen. Prik het fruit en de andere ingrediënten één voor één aan een fonduevorkje en doop ze in de chocolade. Geniet!

Meer weten?

Martinez Chocolade is een familiebedrijf pur sang. Sinds 1952 werkt de organisatie met veel liefde en toewijding werken zij aan de meest excellente chocoladeproducten. Je kunt er terecht voor allerlei soorten chocolade: figuurtjes, lolly's, bonbons, truffels noem maar op!

Martinez Chocolatier
Baronie 94 | 2404 XH Alphen aan den Rijn | 0172-577996 |
alphen@martinezchocolade.nl | www.martinezchocolade.nl
Deel dit artikel