oncologiefysiotherapie

Fit na borstkanker door oncologiefysiotherapie

30 november 2017
600
631
0

Als je krijgt te horen dat je borstkanker hebt, stort je wereld even helemaal in. Sandra (54) uit Leiden beschrijft hoe zij weer fit werd met oncologiefysiotherapie. "Na de diagnose voelde het alsof de grond onder mijn voeten verdween. Ze lieten gelukkig weten dat de tumor nog heel klein was en dat ik niet gelijk in paniek moest raken. Voordat het behandeltraject begon, dacht ik maar aan één ding: snel herstellen en weer fit worden. Hier haalde ik mijn kracht uit. Ik was mijn hele leven al een sportief persoon en mijn doel was ook om lichamelijk weer fit te worden."

Oncologiefysiotherapie

Sandra werd getipt door een vriendin om oncologiefysiotherapie te gaan doen. “Zij vertelde dat een oncologie-fysiotherapeut gespecialiseerd is in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met (borst)kanker. Na een intakegesprek ben ik direct begonnen met de fysiotherapie. Dit was nog tijdens het behandeltraject.”

Vermoeidheid en fysiotherapie

Tijdens de bestralingen was Sandra ontzettend moe. “Ik vroeg me af of die vermoeidheid wel minder zou worden door de fysiotherapie. In eerste instantie zou je dit niet denken, want ‘van bewegen word je toch juist moe?’ Maar niets is minder waar. Mijn vermoeidheid werd echt minder, doordat ik juist meer beweging had. Wanneer je begint met de lessen, krijg je een eigen trainingsschema. Ik wilde een specifiek doel nastreven: lichamelijk weer fit worden. Hier werd mijn trainingsopbouw zoveel mogelijk op aangepast.”

Energiek door oncologiefysiotherapie 

“Ik vond het heel fijn om onder begeleiding aan kracht- en conditietraining te doen in een lekker ritme. Veel arm-, been- en stabiliteitsoefeningen kwamen eraan te pas.” Inmiddels is Sandra’s laatste bestraling geweest, maar ze gaat toch door met de oncologiefysiotherapie. “Het draagt namelijk bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. Daarnaast merk ik dat het mij heeft geholpen om me energieker te voelen tijdens het behandeltraject. Ook is het belangrijk geweest voor mijn conditie opbouw. Kortom: het heeft mij geholpen mijn doel te behalen en ik zou het iedereen in een soortgelijke situatie aanraden!”, aldus Sandra.

Hulp

Kamp jij zelf ook met (borst)kanker en doet de vermoeidheid je de das om? Probeer dan oncologiefysiotherapie, want als het bij Sandra helpt, waarom dan niet bij jou?

Meer weten?

Fysiotherapeut Mariëtte de Moes is sinds 1985 algemeen fysiotherapeut en al 25 jaar praktijkhouder van De Moes 4 Fysio in Leiderdorp. Naast reguliere fysiotherapie biedt ze oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie.

De Moes 4 Fysio
Loevestein 17 | 2353 KN Leiderdorp | 071-5890934 |
praktijk@fysiodemoes.nl | www.fysiodemoes.nl
Deel dit artikel