eenzaam

Eenzaam en een relatie krijgen

4 maart 2019
390
390
0

Het is nu al bijna een jaar zo. Avond na avond zit je in je uppie op de bank voor de tv. Daar waar anderen misschien genieten van die Netflix-avondjes, voelt het voor jou als bittere noodzaak. Want terwijl anderen om je heen het leuk hebben met elkaar, is jouw tv jouw beste vriend. Dit maakt je soms boos en wanhopig! Jij wil ook iemand om samen leuke dingen mee te doen, zoals naar de bios gaan, een avondje stappen of uit eten. Een relatie lijkt jouw ideaal om te ontsnappen aan dit nare eenzame gevoel. Maar is dit wel de juiste oplossing?

Eenzaam zijn

Een relatie lijkt de ideale oplossing, zoals ook al gezegd in de intro. Tinder, Badoo of welke datingsite dan ook, lijken de uitkomst te bieden. Je hebt contact met anderen en wellicht ook af en toe of regelmatig een date. Toch merk je dat het jouw behoefte niet vervult. Er is iets anders aan de hand, wat jou belemmert om van het contact te kunnen genieten. Wanneer je je langere tijd eenzaam voelt, veranderen je hersenen namelijk. Het gevoel van eenzaamheid wordt als het ware ingeslepen in het brein. Dit zorgt ervoor dat je wat achterdochtiger wordt, dat je zelfvertrouwen minder wordt. Misschien herken je dit wel… Je zit niet lekker in je vel en dat straal je ook (onbewust) uit. Je bent niet de leukste versie van jezelf.

Opklimmen uit het dal

Sommigen zeggen: ‘Een ander kan je helpen om je weer beter te voelen, ga erop uit en maak contact’. De kans dat jij zomaar iemand treft die precies alle eigenschappen heeft die jij nodig hebt om je weer goed te gaan voelen is heel klein. ‘Zoek waar jij gevonden wilt worden’ zegt Mariska van der Zee, specialist op het gebied van eenzaamheid. ‘Maar waar ga je zoeken? Als je zelf niet goed weet wat je graag wilt, of wat je nodig hebt? Kortom: vanuit een onzekere ‘state of mind’ een relatie instappen om maar niet meer alleen te zijn, kan averechts uitpakken. Het is effectiever om eerst te zorgen dat je zelf weer lekker in je vel zit, dat je zelfvertrouwen en zelfliefde voelt. Van daaruit heb je een goede basis om een nieuwe relatie aan te gaan. Een voorbeeld hiervan is een dame in mijn praktijk die bij mij kwam een tijdje terug. Ze had al meerdere dates gehad, maar het was steeds niet de juiste man voor haar.. Het vertrouwen dat het ooit nog goed zou komen, was verdwenen. Ik vroeg haar ‘vind je jezelf het wel waard?’ Dit zette haar zichtbaar aan het denken…’.

Het jezelf waard vinden

‘Het bleef even stil. Uiteindelijk zei ze: ‘Ik denk het niet..’ Ik gaf haar dezelfde tip mee als die ik jou nu meegeef: als je weet wat jij belangrijk vindt in het leven en welke richting jij op wilt, dan zal jouw zelfvertrouwen groeien evenals jouw gevoel van zelfliefde. Je hebt dan een grotere kans dat je iemand tegenkomt met dezelfde waarden. Daarbij komt, dat als jij lekker in je vel zit, je eerder mensen aan zult trekken die zelf ook lekker in hun vel zitten. Daarmee wordt de kans groter dat je iemand tegenkomt die voor jou een perfecte match is.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan…

‘Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Weinig mensen weten precies wie zij echt zijn, wat ze nodig hebben en welke richting zij op willen met hun leven. Hoe kom je daar achter? Mariska vertelt: ‘Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om een relatie aan te gaan met iemand die totaal andere waarden had dan ik zelf. Binnen die relatie heb ik mij zelf ook eenzaam gevoeld. Ik was ‘s avonds en in de weekenden vaak alleen thuis en wanneer mijn toenmalige partner wel thuis was, viel hij vaak in slaap op de bank. Ik miste de aanspraak, gezelligheid, het samen dingen ondernemen. Op een gegeven moment besloot ik mijn eigen leven weer meer te gaan leiden. Ik zocht hobby’s en ging er zelf meer op uit. De relatie is uiteindelijk gestrand omdat wij steeds verder van elkaar vervreemden. Achteraf gezien ben ik blij dat het zo gelopen is, maar op het moment dat de relatie over ging was dat natuurlijk geen pretje.’

Veel gaan daten

‘Zodra ik op mijzelf woonde heb ik mij aangemeld bij een datingsite. Ik heb veel verschillende mensen gesproken via deze weg, het was een afleiding voor mij en ik had het gevoel dat ik in contact was met anderen. Ik had het er hartstikke druk mee. Regelmatig kwam er een date voort uit de gesprekken die ik had, maar het was het steeds net niet. In deze periode kwam ik in aanraking met de cursus Creatief Leven die onderdeel was van mijn opleiding tot specialist eenzaamheid. De cursus gaf mij steeds meer inzicht in wie ik was, wat ik belangrijk vond ik het leven en wat ik kon doen om mijn leven vorm te geven zoals ik dat wilde. Ook kwam hierin terug wat mijn waarden zijn en op basis daarvan kon ik ook een inschatting maken naar wat ik nodig had in mijn leven om die waarden te kunnen vervullen. Tijdens het daten begon ik hier ook steeds meer op te letten, maar helaas lukte het niet om via het internet iemand te vinden waarvan ik het gevoel had dat diegene bij mij zou passen.’

Gezamenlijke waarden

‘Na ruim twee jaar daten via het internet was ik er klaar mee en gaf ik het daten via de datingsites heel bewust op. Dit was voor mij niet de manier om iemand tegen te komen. Ik kon deze keuze maken omdat ik op dat moment goed in mijn vel zat, mede dankzij de cursus Creatief Leven. Ik had een nieuwe opleiding (NLP-practitioner opleiding) in het vooruitzicht en ik had daar erg veel zin in. Een dag nadat de opleiding van start was gegaan, ging ik voor het eerst sinds tijden weer een avondje uit met een vriendin. Vlak voordat wij weg wilden gaan uit de kroeg kwam er een vriendengroep binnen. We raakten met hen aan de praat. Eén van de mannen uit de groep trok gelijk mijn aandacht. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en nu woon ik met hem samen . Onze waarden komen grotendeels overeen en daarnaast vinden we veel dezelfde dingen leuk om te doen. Natuurlijk verschillen we ook in bepaalde opzichten, maar daarin vullen we elkaar juist goed aan. Waar ik mij in mijn vorige relatie vaak eenzaam voelde, voel ik mij nu gelukkig en blij.’

Weer lekker in je vel

‘Zoals je hebt kunnen lezen ben ik bewust aan de slag gegaan met het ontdekken van datgene wat ik belangrijk vind in het leven. Ik gun dit jou ook. Door het afronden van de opleiding tot specialist eenzaamheid ben ik nu bevoegd om de cursus Creatief Leven, die mij zo geholpen heeft bij het terugvinden van mijzelf, te geven. In mijn praktijk Hersenkracht help ik jou bij het ontdekken van jouw waarden, het vergroten van jouw zelfvertrouwen, het versterken van jouw gevoel van zelfliefde en daarmee ook het aanpakken van jouw gevoel van eenzaamheid. Dit kan in een individueel traject of in een groepscursus. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat er iets aan het gevoel van eenzaamheid gedaan kan worden. Vele anderen gingen je al voor!’

Extra: tip

Heb je inmiddels toch een leuke relatie gevonden? Gefeliciteerd, dat is fijn! In het vorige artikel vertelde Evelien over haar gevoel van eenzaamheid na haar scheiding. Zij kwam erachter dat zij in haar relatie veel op haar man leunde, en zelf weinig ondernam. Ook zie je dit terug in het verhaal van Mariska. Laat je geluk niet afhangen van de ander, zorg goed voor jezelf! Ook hierbij kan Hersenkracht je ondersteunen.

Meer weten?

Bij Hersenkracht ben je aan het juiste adres voor particuliere en zakelijke coaching op het gebied van eenzaamheid. Coach Mariska van der Zee biedt verschillende cursussen, trainingen en coachingstrajecten aan binnen dit thema.

Hersenkracht
Middenweg 12 | 1619 BL Andijk | 06-30945040 |
info@hersenkracht.nu | http:/www.hersenkracht.nu
Deel dit artikel