lipoedeem

Een zomer lang zonder lipoedeem

6 juni 2018
880
879
1

De tijd van een heerlijk zonnetje, cocktails drinken op het terras én flaneren over de boulevard in de allermooiste bikini. Hoera! De zomer is aangebroken. Niet iedereen kan van het warme weer genieten, bijvoorbeeld als je lijdt aan oedeem. De oedeemtherapeut helpt je verder, zodat jij toch kunt genieten van de zomer.

Lipoedeem

Lipoedeem is een vorm van oedeem die zicht uit in de benen of armen. Hierbij is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, waarbij deze delen van het lichaam dikker worden. Op deze gevoelige plaatsen zullen snel blauwe plekken onstaan.

Behandeling

Om lipoedeem aan te pakken probeert de oedeemfysiotherapeut de afvoer van vocht te stimuleren. Hier worden verschillende soorten oefentherapie en massage voor gebruikt, die het vochtafvoerende systeem bevordert.

Lymfdrainage

De therapie bestaat onder andere uit manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.

Geduld

Bij oedeemtherapie is geduld een schone zaak. Het duurt even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Als er een stabiele situatie wordt bereikt, kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen inzetten om de situatie stabiel te houden.

Bewegen tegen lipoedeem

‘Kom in beweging’ is het credo voor lipoedeempatiënten. Sport en beweging (eventueel onder begeleiding) helpen omdat de lymfvaten gestimuleerd worden. Dus wandel, zwem, fiets of fitness. Deze sporten zijn zeer geschikt. Vermijd sporten die tot overbelasting kunnen leiden (hardlopen) of sporten met veel plotselinge bewegingen (zoals squash).

Diëten

Daarnaast helpt het verminderen van overgewicht ook bij het verminderen van de pijn. Bespreek samen met een diëtist hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Verder heeft je huid speciale verzorging nodig. De huidtherapeut adviseert je hier graag over.

Abnormale vochtophoping

Mensen die al langer rondlopen met lipoedeem, kunnen lymfoedeem ontwikkelen. Het onderhuidse vetweefsel drukt de lymfvaatjes als het ware dicht. Je krijgt dan last van een abnormale ophoping vocht in je lichaam. Voor de behandeling hiervan kun je bij huidtherapeut Dionne Linskens en haar medewerkers van Huidkliniek Amsterdam Zuid terecht. Zij zijn onder andere gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.

Meer weten?

De huidtherapeuten van Huidkliniek Amsterdam Zuid maken voor alle cliënten een persoonlijk behandelplan. Je kan er terecht met allerlei vragen over huidaandoeningen, maar ook voor huidverbetering, huidverzorging en objectief productadvies.

Huidkliniek Amsterdam Zuid
Zwaansvliet 5 | 1081 AP Amsterdam | 085-0070708 |
| www.huidkliniekamsterdamzuid.nl
Deel dit artikel