kist

Een zelfgemaakte kist voor een persoonlijk tintje

23 december 2019
387
387
2

Een paar jaar geleden werd ik gevraagd bij een gezin waarvan de vader zojuist was overleden. Deze meneer is niet alleen een echtgenoot, maar ook vader, schoonvader en opa. Nadat hij een langere periode ziek was geweest, overleed hij die middag thuis, in het bijzijn van zijn gezin. Tijdens het gesprek met zijn dierbaren stuitte ik op een bijzonder verzoek.

Regelingen treffen

De familie gaf aan dat ze vader graag thuis wilden opbaren. Op mijn vraag of vader dan ook mag worden gebalsemd, keken diverse ogen mij vragend aan. Ik legde de familie uit wat het balsemen inhoudt en na goed overleg, besloot de familie dat het balsemen akkoord is. Voor het balsemen werd vader tijdelijk overgebracht naar een verzorgruimte waar de behandeling zou plaatsvinden. Later die dag zou vader ook weer thuiskomen.

In gesprek

Het bed bleef leeg achter in de kamer, terwijl de familie zich rondom de tafel schaarde. Met elkaar gingen we in gesprek over hoe de uitvaart vormgegeven moest worden. Wanneer we op het moment zijn aangekomen waarin ik de familie voorzichtig vraag welke kist ze voor vader in gedachten hadden, laat ik het boek met voorbeelden zien. Ik hoorde de kleinzoon van bijna 18 iets mompelen, waar zijn moeder nogal verontwaardigd op reageert.

Een mooi gebaar

Ik vroeg hem zijn opmerking te herhalen en dat deed hij netjes. Al was zijn moeder het er niet mee eens. ‘De kist voor opa kun je ook wel zelf maken’, zei hij nogmaals. Zijn moeder vertelde mij, met lichtelijk schaamrood op haar wangen, dat haar zoon in een leer-werktraject zat bij een meubelmaker. Ik werd enthousiast en vertel hem dat dit een prachtig idee is. Hoe mooi is het dat een kleinzoon de kist voor zijn eigen opa kan en mag maken?

Voorbereidingen

Moeder sputterde eerst nog wat tegen, maar ziet al snel in dat de jongen dit wel heel gaaf vindt. Met haar toestemming belt hij direct zijn baas. Deze verleent zijn samenwerking en ik zeg de kleinzoon toe dat hij samen met zijn baas naar ons depot kan komen, waar de kisten staan. Daar kan hij de maat opnemen en een voorbeeld zien. Natuurlijk hebben we de bekleding voor de kist op voorraad.

Zelfgemaakte kist

Zo gebeurde het dat op de dag van de uitvaart zijn opa in de zelfgemaakte kist werd gelegd en daarna het huis werd uitgedragen. De kleinzoon liep zo trots als een pauw naast de zelfgemaakte kist van zijn opa. Dit gaf een persoonlijk tintje aan de uitvaart en maakte het afscheid nemen extra bijzonder.

Uitvaartzorg op maat

Bij Harma Bodde Uitvaartzorg willen we een uitvaart zo betekenisvol mogelijk maken. Om dat te doen, moedigen we je aan een uitvaart eigen te maken. Wil je zelf ook een persoonlijk tintje geven aan de begrafenis of crematie van je dierbare? Neem contact met ons op en wij helpen je aan een waardig afscheid waar je met een goed gevoel op terugkijkt.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel