uitvaart

Een uitvaart hoeft niet in een uitvaartcentrum

7 november 2018
716
715
12

Rond mijn 40e ben ik op een persoonlijkheidstraining in contact gekomen met een vrouw die mij vertelde dat zij uitvaartbegeleider wilde worden. In die periode had het uitvaartwezen nog een vrij kil imago: zwarte pakken, weinig empathie en volgens een vast protocol. Het gesprek met haar is mij altijd bijgebleven. Ik wist het diep van binnen zeker: ik wilde ook uitvaartverzorger worden. Er zijn voor mensen, betekenisvol werk kunnen doen. Mensen helpen met rouw en verdriet, en daarnaast mensen helpen met het vormgeven van de uitvaart.

Marion Bollongino, Samenspraak Uitvaartzorg Enschede

Het uitvaartscript lag klaar

Toen mijn vader in 2017 overleed zat ik, in de week van de uitvaart, met moeder aan tafel. We waren druk geweest met het invullen van de uitvaart. Zijn ‘uitvaartscript’ lag al jaren klaar, en regelmatig werd er iets doorgestreept of aangevuld. Zijn laatste ‘feest’ zou zó zijn zoals hij dat wilde. Hij hield de regie, zoals hij dat gedurende zijn leven ook altijd heeft gedaan.

Kleinschalige en persoonlijke uitvaartonderneming

Met de uitvaartbegeleider hadden we geen ‘klik’. De uitvaart werd door haar vooral praktisch ingevuld, vrij zakelijk en met weinig empathie. Ik wist dat dat anders kon en vertelde mijn moeder dat ik al jaren met de gedachte speelde om een opleiding te volgen tot uitvaartbegeleider en een kleinschalige uitvaartonderneming met een persoonlijk karakter te starten. Ze keek mij aan en zei: ‘O ja, ik denk dat jij dat uitstekend kan. Daar ben je heel geschikt voor.’

Uitvaartwensen vastleggen

Tegenwoordig kiest men er steeds vaker voor om bij leven de eigen uitvaart vast te leggen. Het gaat dan niet alleen om de keuze voor een crematie of een begrafenis, maar er komen bij het vastleggen van de uitvaartwensen veel andere aspecten aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan het laatste ‘omhulsel’ van een mens (ik prefereer die term boven ‘uitvaartkist’). Een lichte, eikenhouten fineerkist is de meest gekozen optie. Maar er bestaan ook prachtige andere mogelijkheden, zoals kisten die bekleed worden met opvallende stof van katoen of linnen. Om de aaibaarheidsfactor te verhogen, wordt er een zachte, gewatteerde tussenlaag aangebracht. Maar ook een uitvaartwade of een uitvaartmand is een mogelijkheid. Het vastleggen van uw uitvaartwensen doe ik in een persoonlijk gesprek waarin alle mogelijkheden aan bod komen.

Waar wilt u de plechtigheid?

Ook zijn er tal van mogelijkheden waar de plechtigheid gehouden kan worden. Een uitvaart hoeft niet in het uitvaartcentrum, de kerk of het crematorium plaats te vinden. Je kunt ook kiezen voor de plek waar je geliefde zich prettig voelde of vaak kwam: het strand, de duinen, het bos, het bruine café, de eigen tuin, het verenigingsgebouw, de kroeg of het restaurant waar alle feesten en partijen werden gevierd. En wat betreft het vervoer, kun je ook verder denken dan de klassieke rouwauto. Zo zijn de uitvaartfiets, uitvaartbus, loopkoets of motor met zijspan ook opties.

Kosten

De kosten van de uitvaart hangen af van de keuzes die gemaakt worden. Een uitvaart kan heel uitgebreid zijn, met veel belangstellenden. Maar ook een intieme uitvaart, in kleine kring, kan een waardig afscheid zijn. Al voor 2500 euro kan er een passende uitvaart worden verzorgd. Bij de uitvaart krijgt men te maken met een basistarief voor de begeleiding van de uitvaart, maar ook kosten die voortkomen uit diensten en producten van derden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zaken als de kist, de catering en de bloemen. Een vrijblijvende offerte geeft duidelijk inzicht.

Verzekering

Een uitvaart is altijd maatwerk. Daarom bespreken we eerst de wensen. Vervolgens komt er binnen 12 uur een kostenbegroting, passend binnen het budget. Daardoor blijft er de ruimte om rustig na te denken over de gemaakte keuzes. Ook al ben je verzekerd bij een grote maatschappij: je bent altijd vrij om je eigen uitvaartbegeleider te kiezen. Je kunt dus gerust contact met mij opnemen. Ik geef altijd een helder inzicht in alle kosten.

Uitvaart op maat

Met Samenspraak Uitvaartzorg ga ik ervan uit dat ieder mens uniek is. Elk mens verdient een uitvaart die bij hem of haar past in zijn of haar klank en kleur. Voor nabestaanden is een passend afscheid van belang om verder te kunnen gaan. De uitvaart maakt namelijk een belangrijk deel uit van het rouwproces. Zo kun je met een warm gevoel terugkijken op de uitvaart van je geliefde. Ik zie het als bijzondere en eervolle taak om te mogen helpen bij het vormgeven van een uitvaart. De naasten nemen mij in vertrouwen, en hier ga ik met het diepste respect mee om.

Nieuwsbrief

Wil je meer weten over de activiteiten van Samenspraak Uitvaartzorg? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Kijk op de website (link) onder ‘contact’.

Meer weten?

Samenspraak Uitvaartzorg geeft houvast in de moeilijke periode na het overlijden van uw dierbare. Voor nabestaanden kunnen de emoties namelijk de overhand nemen. We spreken er niet vaak over, de dood en onze uitvaart, dat wat onvermijdelijk is in ons leven. Toch blijkt dat een persoonlijk gesprek over het laatste afscheid voor u en uw nabestaanden niet alleen verhelderend kan zijn, maar ook leerzaam.

Samenspraak Uitvaartzorg
Johanna Naberlanden 57 | 7542 NZ Enschede | 06-15215070 |
info@samenspraakuitvaartzorg.nl | www.samenspraakuitvaartzorg.nl
Deel dit artikel