herinneringssieraad

Een herinneringssieraad: ‘Ik draag mijn ouders altijd bij me’

26 maart 2020
282
282
0

Een herinneringssieraad maakt het mogelijk om de herinnering aan een dierbare voor altijd bij je te dragen. Astrid van Ruiten is goudsmid en vindt het een eer dat mensen hun wensen en verhalen aan haar toevertrouwen, zodat zij er een mooi sieraad van kan maken. Zo zal ze het verhaal van Leah nooit vergeten.

Koppig en eigenwijs

Leah (41): ‘Mijn vader en ik hebben eigenlijk altijd ontzettend gebotst. Nu ik ouder ben weet ik dat dat komt omdat we juist zo veel gemeen hadden. We waren allebei heel erg koppig, vreselijk eigenwijs en konden altijd uren discussies voeren samen. Mijn moeder zat er dan geduldig naast, totdat het haar te veel werd en ze abrupt over een ander onderwerp begon. We waren dan allebei zo afgeleid, dat we al snel vergaten waar die verhitte discussie alweer over ging.’

Ruzie tijdens de begrafenis

‘Op deze manier heeft mijn moeder er altijd voor kunnen zorgen dat onze ruzies nooit uit de hand liepen. Ze wist de rust en vrede tussen ons te bewaren. Maar toen ze na een een lang ziektebed niet meer wakker werd, gingen mijn vader en ik door een vreselijke periode. Niet alleen was hij zijn vrouw kwijt en ik mijn moeder, ze had het gevoel van rust en vrede met zich meegenomen. Ze kon ons gebekvecht niet meer onderbreken en we hebben zelf staan ruziën tijdens haar begrafenis.’

Verloren ketting

‘Vlak na de uitvaart ben ik uit huis gegaan en heb ik zes jaar geen contact meer met mijn vader gehad. Ik besefte toen meer dan ooit dat ik met het verlies van mijn moeder, ook mijn vader was kwijtgeraakt. Uiteindelijk belde hij me. Hij had besloten het huis te verkopen en was tijdens de verhuizing een sieradendoosje van mijn moeder tegenkomen. Er zat een ketting in, de ketting die ze altijd om had, die we tijdens het regelen van de begrafenis nooit hebben kunnen vinden en waar we elkaar op de begrafenis luidkeels de schuld van hadden gegeven. Hij vroeg of ik hem wilde hebben.’

Strijdbijl begraven

‘Ik heb de ketting toen opgehaald en we hebben samen het graf van mijn moeder bezocht om de strijdbijl daar definitief te begraven. Twee jaar later kreeg hij een hartstilstand op zijn werk en hij is nooit meer wakker geworden. We hebben nooit afscheid kunnen nemen. Dit was voor mij een bijzonder moeilijke periode en mijn vriend heeft me er met veel moeite doorheen kunnen slepen. Het was zijn idee om het as van mijn vader te verwerken in de ketting van mijn moeder. Zo kon ik altijd bij me dragen.’

Ashanger

‘Helaas leverde onze zoektocht niks op. Er bestaan wel veel ashangers, en je kunt ook veel ashangers laten maken, maar as toevoegen aan een bestaande ketting, leek een onmogelijke opgave. Via mijn schoonmoeder kwam ik toen terecht bij Astrid van Op Goud Geluk. Ze luisterde aandachtig en vroeg veel over mijn ouders. Het was een moeilijk, maar ook mooi gesprek. Zo wist ik dat de herinneringen aan mijn ouders bij haar in goede handen waren.’

Dankbaar

Ze heeft de hanger aan de ketting uiteindelijk iets boller gemaakt, zodat het as van mijn vader erin kon. Daarnaast heeft ze onze initialen in het ontwerp verwerkt. Die van mijn moeder in het midden, zodat ze, als het moet, ons weer uit elkaar kan halen. Die symboliek kan me nog elke dag tot tranen roeren. Hoewel de ketting bijna niet veranderd is, laat juist dat zien dat Astrid prachtig vakmanschap geleverd heeft. Ik draag mijn ouders nu altijd bij me en ben Astrid dan ook ontzettend dankbaar.’

Op Goud Geluk

Wil jij ook een herinnering vatten in een mooi sieraad? Of heb je een sieraad geërfd maar is het niet naar je smaak? Astrid denkt graag met je mee om je ideeën en wensen omtrent een herinneringssieraad te bespreken. ‘Ik laat je graag alle mogelijkheden zien! Samen met jou ga ik op zoek naar het sieraad om voor altijd bij je te dragen.’

Meer weten?

Bij Op Goud Geluk ben je aan het juiste adres voor herinneringssieraden op maat. De goudsmederij heeft een grote collectie ringen, oorbellen, armbanden, hangers en colliers.

Op Goud Geluk
Workumstraat 37 | 8244 EJ Lelystad | 06-28314412 |
info@opgoudgeluk.nl | www.opgoudgeluk.nl
Deel dit artikel