voetverzorging

Een goede voetverzorging: óók voor jou belangrijk

11 oktober 2018
474
474
0

Sta je er weleens bij stil dat je voeten iedere dag weer je hele gewicht dragen en je overal mee naartoe nemen? Een goede voetverzorging is dan ook van belang voor iedereen, of je nu klachten aan je voeten hebt of niet!

Ondergeschoven kindje

Sta er maar eens bij stil. Waarom gaan we wel naar de kapper voor ons haar en naar de schoonheidsspecialiste voor ons gezicht, maar vergeten we meestal onze trouwe onderdanen? Je voeten zijn in goede handen bij een podotherapeut.

Screening

Laat je voeten regelmatig screenen door een podotherapeut. Hierbij worden je voeten nauwkeurig nagekeken op druk- en eeltplekjes, gevoel, temperatuur, doorbloeding en mobiliteit van de gewrichten. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je wondjes aan je voeten krijgt die kunnen gaan ontsteken.

Let op!

Vooral wanneer je minder gevoel in je voeten hebt, loop je de kans dat ontstekingen ongemerkt doorwoekeren en daarbij, soms onherstelbare, schade aanrichten. Dit kan zelfs zo erg worden dat er amputatie van het aangedane weefsel plaats moet vinden.

Voorkomen is beter dan…

Naast een regelmatige controle kan de podotherapeut ook veel leed voorkomen door belangrijke aanpassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zooltherapie voor een betere drukverdeling onder je voet, vilttherapie om pijnlijke plekken of wondjes te ontlasten of te beschermen en ortheses om een afwijkende stand van je teen te corrigeren, waardoor drukplekken voorkomen kunnen worden.

Ook belangrijk

Verder kun je bij de podotherapeut terecht voor advies over wondverzorging, over de verzorging van je nagels, en over schoenen. Daarnaast werkt de podotherapeut samen met veel gespecialiseerde pedicures.

Diabetes en je voeten

Als diabetespatiënt heb je meer kans op klachten als neuropathie, slechte doorbloeding en infectie aan je voeten. Eén op de vier diabetici wordt hier vroeg of laat mee geconfronteerd. Een goede controle en begeleiding door de podotherapeut kan erger voorkomen.

Verzorgingstips

  • Check je voeten dagelijks op rode plekjes, blaren of wondjes
  • Was je voeten elke dag en droog ze goed af. Zorg dat het vooral tussen je tenen goed droog is
  • Neem nooit een voetenbad, want zo wordt de huid van je voeten week, waardoor deze sneller beschadigt
  • Loop nooit op blote voeten of alleen op sokken, maar trek schoenen aangebracht
  • Voel altijd eerst of er geen steentjes in je schoenen zit voordat je deze aantrekt. Ze kunnen wondjes en dus ontstekingen veroorzaken
  • Laat, om wondjes te voorkomen, je voeten altijd verzorgen door een professional als een podotherapeut
  • Het is misschien een inkoppertje, maar zorg voor goed passende schoenen, zodat je geen drukplekken of blaren krijgt.
Meer weten?

Bij Ruud Schreur, podotherapeut in Zwolle kan je terecht voor kinderpodotherapie, diabetes en sportpodotherapie. Een sportpodotherapeut is een erkend medisch specialist en je kunt zonder doorverwijzing een afspraak maken.

Ruud Schreur, podotherapeut in Zwolle
Groeneweg 32 | 8012 AN Zwolle | 038-4225952 |
| www.podotherapie-zwolle.nl
Deel dit artikel