fietsnavigatiesysteem

Een fietsnavigatiesysteem: dé gadget voor op je fiets!

25 juli 2019
232
232
0

Met de fiets op ontdekkingstocht. Zomaar wat bochten links en rechts nemen en wel zien waar je uitkomt. Het klinkt heel avontuurlijk, maar soms baal je ervan dat je die route toch minder mooi was dan je hoopte of dat je weer eens op de verkeerde plek uitkwam. Een welkome hulp is een fietsnavigatiesysteem. Je fietst dan mét behoud van avontuur (lees: onverwachts prachtige routes ontdekken), én met een goede uitkomst (lees: niet ineens uitkomen op grote wegen)!

Voor elk type fietser

Of je nu avontuurlijk ingesteld bent of niet: voor elk type fietser is er een geschikt systeem voor je fiets. Je kunt kiezen tussen een fietsnavigatiesysteem of een fietscomputer. Ben jij een fietser die door weer en wind alsnog tientallen kilometers aflegt? Dan heb je meer opties nodig dan degenen die slechts sporadisch hun fiets tevoorschijn halen. Een fietsnavigatiesysteem is dan geschikt voor jou als gevorderde fietser. Een fietscomputer daarentegen is geschikt voor jou als je meer een mooiweerfietser bent.

Fietsnavigatiesysteem

Dankzij de gps zijn je gegevens extra nauwkeurig en ontvang je informatie over het hoogteprofiel. Veel fietsnavigatiesystemen zijn te koppelen aan fietsapps als Strava. Op deze manier weet je precies waar je hebt gefietst en op welk deel van de route je (meer) moeite had. De volgende keer sta jij daardoor geheel voorbereid aan de start. Je fietsnavigatiesysteem is uiteraard geen navigatiesysteem als het niet doet aan navigeren. Verschillende systemen hebben turn-by-turn-navigatie. Er wordt een route voor jou ingesteld die je weer veilig thuisbrengt na jouw tocht door het bos. Mocht je een bocht missen, dan berekent jouw fietsnavigatie een nieuwe route, zodat je alsnog je bestemming bereikt.

Nieuwe fietsroutes ontdekken

Als je een fietstocht gaat maken, wil je natuurlijk over leuke weggetjes fietsen en de grote wegen mijden. Bepaalde fietsnavigastiesysteem kunnen bij jou in de omgeving nieuwe routes adviseren. Dit doen ze op basis van gegevens van andere fietsers uit de buurt. Op deze manier ontdek je steeds weer nieuwe plekjes. Uiteraard is een fietsnavigatiesysteem ook geschikt als je graag gebruik maakt van vooraf uitgestippelde routes. Bij de meeste fietsnavigatiesystemen krijg je vooraf ingestelde routekaarten. Op deze manier ontdek je de omgeving op een andere manier dankzij deze kaarten. Ook handig: dankzij deze vooraf geïnstalleerde fiets- en wegenkaarten kun je onmiddellijk de weg op.

Fietscomputer

Ben jij iemand die alleen de tweewieler erbij pakt met mooi weer? Veel poespas heb je dan niet nodig. Jij bent vooral op zoek naar een compacte fietscomputer met basisgegevens en nuttige informatie. Navigatie is in jouw geval wel minder van belang. Je fietst voornamelijk op plekken die je al kent of rijdt mee met een groepje. Sommige fietscomputers zijn te koppelen aan je smartphone. Je fietscomputer fungeert dan als een tweede scherm, zodat je niet kunt verdwalen.

Waar moet je op letten?

Het aanbod is ontzettend groot. Je kunt onderstaande punten meenemen bij het aanschaffen van een fietsnavigatiesysteem of fietscomputer:

  • Hoeveel uur gaat de batterij mee in gps-modus?
  • Welke prestatiegegevens worden gemeten?
  • Is de navigatiemodus enkel mogelijk door het apparaat te koppelen aan een smartphone?
  • Turn-by-turn-navigatie of uitgestippelde route?
  • Kun je er andere gadgets, zoals een cadanssensor, snelheidssensor of hartslagmeter aan koppelen?
  • Is het systeem te koppelen aan jouw favoriete fietsapps?

Of je nu een mooiweerfietser of een actieve fietser bent: kijk vooral goed naar wat jóúw wensen zijn, en wie weet fiets jij de volgende keer met een handige gadget aan je stuur!

Klaar om op pad te gaan

Garmin is op dit moment marktleider op het gebied van fietsnavigatiesystemen. Neem bijvoorbeeld de Garmin Edge Explore, waar je direct mee op pad kunt. Deze fietscomputer is eenvoudig te installeren en klaar voor gebruik zodra die uit de verpakking komt. De Garmin Edge Explore is uitgerust met een helder 3-inch scherm dat gemakkelijk af te lezen is. Het maakt daarbij niet uit of je in direct zonlicht, op een bewolkte dag of in de regen aan het fietsen bent. Je kunt de aanwijzingen op het scherm direct in één opslag zien, zodat je kunt blijven genieten van de mooie uitzichten onderweg. Verder reageert de touchscreen snel en soepel, en is zélfs te bedienen wanneer je handschoenen draagt.

Fietstip!

Er zijn fietsnavigatiesystemen die ook je hartslag in het scherm kunnen laten zien. Een hartslagmeter in de vorm van een borstband is de meest accurate manier om je hartslag te meten. Je kunt ook gebruik maken van een sporthorloge, maar deze is meestal iets minder nauwkeurig. Je hartslag wordt vervolgens doorgegeven aan je fietsnavigatie.

Mutsaars Bikes: leve de fiets!

Wij, Ronald en Sabine Mutsaars, staan aan het roer van Mutsaars Bikes. Al van jongs af aan draait het binnen onze familie om de fiets. En dat is nu in de winkel en met de webshop nog altijd zo. Die liefde voor de fiets geven we graag door. Aan iedereen die, op welk niveau ook, wil genieten van de buitenlucht. Van grindpaden, asfalt, kasseien, heuvels en de bergen. Kom naar Schijndel en deel die passie en verhalen met ons. Onder het genot van een heerlijk bakkie koffie en Brabantse gezelligheid.

Meer weten?

Bij Mutsaars Bikes kun je terecht voor alles wat je nodig hebt om te fietsen. Dit soort fietsen vind je bij Mutsaars Bikes: racefietsen, kinderfietsen, mountainbikes en stadsfietsen. Ook heeft Mutsaars Bikes fietsonderdelen, fietskleding, sportvoeding en hometrainers in de collectie.

Mutsaars Bikes
Europalaan 79 | 5481 JD Schijndel | 073-5496375 |
info@mutsaarsbikes.nl | www.mutsaarsbikes.nl
Deel dit artikel