nachtkleding

Één borst, géén prothese, wél mooie nachtkleding

3 maart 2020
259
259
3

Het kopen van nachtkleding is niet iets waar je vaak bij stilstaat. Je gaat naar de winkel, zoekt iets leuks uit, past het en besluit het wel of niet te kopen. Voor veel vrouwen is dit de normaalste zaak van de wereld, voor Linda is het een luxe. Haar borst werd recentelijk afgezet: 'Vind maar eens een winkel waar ze nachtkleding verkopen voor vrouwen met één borst'.

Enorme klap

‘Nadat er bij mij borstkanker werd geconstateerd, stond mijn hele leven op zijn kop. Er gaan allerlei scenario’s door je hoofd, maar denken aan het proces erna doe je eigenlijk niet. Ik was allang blij dat ik te horen kreeg dat het bij mij nog te genezen was. Toen bleek dat mijn borst moest worden afgezet, was dat een enorme klap. Maar nogmaals, genezen was op dat moment het allerbelangrijkste.’

Externe prothese

‘De eerste periode na mijn operatie was natuurlijk gericht op genezing en herstel. Ik moest veel rust nemen en toen het verband er eenmaal af was, was alles nog pijnlijk en gevoelig. Uiteindelijk kreeg ik een externe prothese, en pas dan ga je je langzaam beseffen wat voor gevolgen een borstamputatie heeft.’

Leegte

‘Natuurlijk verwacht je dat de ingreep impact heeft op je leven, maar dat het voornamelijk in de kleine dingen zit, had ik niet verwacht. Kleding kopen moest met mijn prothese, anders zat niks goed. Maar na een lange dag gaat thuis die prothese af, net zoals elke andere vrouw haar bh dan uit zou doen. Voor mij was dat moment ontzettend confronterend. Elke keer als ik mijn prothese afdeed, bleef er een enorme leegte over. Letterlijk en figuurlijk’.

Asymmetrisch

‘Ik begon mijn zoektocht naar lingerie en nachtmode voor vrouwen zoals ik, maar strandde al snel. Veel nachtkleding is ontworpen met een prothese en de focus leek overal te liggen op ‘er normaal uitzien’. Het zorgde ervoor dat ik begon te twijfelen aan mijn zelfvertrouwen en vrouwelijkheid. Ik was immers asymmetrisch, terwijl symmetrisch de norm bleek. Zelfs voor vrouwen met één borst.’

Draagcomfort

‘Mijn externe borstprothese ging steeds minder af. Ik ging er zelfs mee slapen. Door de prothese werd de aanwezigheid van mijn borst perfect nagebootst. Zo hoefde ik me thuis niet onzeker te voelen. Maar hij is niet gemaakt voor draagcomfort. Ik kreeg dus ook al snel last van een zweterige borstprothese met schuurplekken als gevolg.’

Evolé

‘Via een vriendin kwam ik terecht bij Evolé, een nieuwe nachtkledinglijn ontworpen door Wilma en Carlijn. Hun nachtkleding is speciaal ontworpen voor vrouwen met één borst, die thuis geen prothese willen dragen. Hun collectie is vrouwelijk en sensueel. De negligés zijn van zijde en met kant afgewerkt. Het model is asymmetrisch, waardoor mijn eigen asymmetrie juist verzacht wordt. Ik heb inmiddels bijna alle kleuren al aangeschaft. Ik voel me thuis eindelijk weer vol zelfvertrouwen en ben nu zelfs trots op mijn asymmetrische lichaam!’

Meer weten?

Een ontmoeting tussen twee ambitieuze dames met missie is het startschot geweest van wat nu Evolé heet. Waar Wilma haar borst moest laten afzetten, had modeontwerpster Carlijn de kennis en vaardigheden om een nieuwe kledinglijn op te zetten. Evolé staat voor luxe en vrouwelijke nachtmode. Waar de kleding symmetrisch is – en jij asymmetrisch bent – zijn veel gangbare modellen niet meer passend. Evolé biedt een oplossing. Want ook als amazone wil jij je vrouwelijk, zelfverzekerd en sensueel voelen.

Meer weten?

Evolé maakt asymetrische nachtkleding, speciaal voor vrouwen met één borst.

Evolé
Christinastraat 2a | 5615 RK Eindhoven | |
| www.evole.nl
Deel dit artikel