oncologiefysiotherapie

‘Door oncologiefysiotherapie kreeg ik weer vertrouwen’

27 september 2018
430
429
0

Eva (33): ‘Twee jaar geleden werd ik gediagnosticeerd met borstkanker. Na mijn behandeling werd mijn leven ineens niet meer bepaald door afspraken met artsen en het ene na het andere onderzoek. Het was het alsof ik ‘ineens’ werd losgelaten door het ziekenhuis.'

Vele vragen

‘Natuurlijk was ik opgelucht dat ik geen behandelingen meer hoefde te ondergaan. Maar nu ik mijn leven na de ziekte weer wilde oppakken, worstelde ik met allerlei vragen. Wat had ik nodig om over een tijdje weer mijn werk te kunnen hervatten? Zou ik het sporten weer kunnen oppakken? En zou ik me ook kunnen inschrijven voor die hardloopwedstrijd van 5 kilometer over 9 maanden, net als mijn vriendinnen? Ik had dus veel ambities en doelen. Maar omdat ik door het hele ziekteproces lichamelijk en mentaal vermoeid was en mijn conditie flink was verslechterd, wist ik niet waar ik moest beginnen.’

Oncologiefysiotherapie

‘Op aanraden van een vriendin ben ik naar de oncologiefysiotherapeut bij Fysiotherapie Hatert gegaan. Het eerste gesprek verliep erg prettig. Lisanne informeerde niet alleen naar mijn lichamelijke klachten, maar ook naar hoe ik in mijn vel zat en hoe het thuis en met mijn werk ging. Toen zij een goed beeld had geschetst van mijn persoonlijke situatie en doelen, zijn we aan de slag gegaan met een speciaal op mij aangepast beweegschema.’

Doel

‘Ik had haar vertelt over de hardloopwedstrijd waar ik graag aan mee wilde doen. Dit was hét doel waar we naar toe gingen werken. Het programma bestond onder andere uit cardio- en krachttraining. De intensiteit hiervan werd heel rustig opgebouwd. Langzaam verbeterde mijn uithoudingsvermogen en kreeg ik weer vertrouwen in mijn lichaam.’

Goede begeleiding

‘Natuurlijk had mijn ziekte nog best een nasleep. Bovendien was ik met de controles in het ziekenhuis nog niet helemaal ‘klaar’. Hierdoor voelde ik me geregeld angstig en gespannen. Hier heb ik ook met Lisanne over kunnen praten. Al met al heeft zij mij heel goed begeleid bij de overgang van ziek zijn naar niet meer ziek zijn. Ik kan nu op mijn eigen houtje sporten. Ook werk ik weer een aantal dagen in de week. En inmiddels ben ik ook in het bezit van een medaille: ik heb de 5 kilometer kunnen uitlopen!’

Benadering

Marlies van Pelt van Fysiotherapie Hatert: ‘Bij de begeleiding van (ex-)kankerpatiënten houden mijn collega Lisanne van Lieshout en ik ons bezig met training, waarbij ruimte is voor ‘heel de mens’: hoe voel je je vandaag en waar loop je tegenaan? Onze benadering is gericht op jou. Met tijd om stil te staan bij het oppakken en doorgaan van je leven, terwijl je jezelf misschien ellendig voelt en vermoeidheid ervaart, behoefte hebt aan rust, maar toch ook weer actiever wil worden om te kunnen herstellen in conditie en welbevinden.’

Meer weten?

Bij Fysiotherapie Hatert ben je aan het juiste adres voor verschillende vormen van fysiotherapie. Je kunt er terecht met al je vragen over gezondheid, gezond leven en bewegen.

Fysiotherapie Hatert
Geeresteinstraat 32 | 6535 JX Nijmegen | 024-3557438 |
info@fysiohatert.nl | www.fysiohatert.nl
Deel dit artikel