borstreconstructie

‘Door de borstreconstructie voel ik mij eindelijk weer vrouw’

27 september 2018
593
592
0

Chelle (36 jaar): 'Na mijn borstamputatie als gevolg van borstkanker voelde ik me een stuk minder sexy. De vrouwelijke jurkjes en topjes die ik voorheen graag droeg, liet ik in de kast hangen. Om over mijn mooie lingerie maar te zwijgen…'

Onzekerheid

‘En hoewel ik blij was dat ik na het herstel van mijn ziekte mijn favoriete sport weer kon oppakken, zwemmen, voelde ik me ontzettend onzeker als ik baantjes aan het trekken was in het water. Ik had het gevoel dat iedereen naar mij keek, en op mijn naar mijn gevoel incomplete lichaam lette. Soms ging ik zelfs spiegels uit de weg om mezelf niet te hoeven zien. Soms probeerde ik mijn ontevredenheid met mijn eigen lijf af te zwakken: ik was nu toch ‘schoon’ verklaard? Waarom ‘klaagde’ ik dan?’

Ziek

‘Maar de manier waarop ik naar mezelf keek na mijn ziekte en hoe ik mij voelde, had een grote impact. Mijn onzekerheid speelde me namelijk niet alleen parten tijdens het sporten, maar werkte ook door bij het weer oppakken van mijn werk. Was ik een presentatie aan het voorbereiden, dacht ik alleen maar aan of mensen zouden zien dat ik ziek ben geweest. En ondanks dat ik een heel lieve man heb, vond ik het lastig om de intimiteit in mijn relatie op te zoeken. Ik stortte mijn hart uit bij een vriendin die ik had leren via een lotgenotengroep. Van haar wist ik dat zij een borstreconstructie had ondergaan. Niet dat dat aan haar te merken was overigens. Haar vrouwelijkheid en schoonheid komen volkomen natuurlijk over.’

Kennismaking

‘Door de positieve ervaringen van mijn vriendin besloot ik een eerste kennismakingsafspraak te maken bij dokter Fabré. Ik vuurde al mijn vragen op hem af: wat kon ik verwachten? Na deze afspraak werd mij op het hart gedrukt dat ik alle tijd moest nemen om erover na te denken. En erover nadenken. Dat heb ik gedaan. Natuurlijk leek het me zwaar om na een heftige tijd van behandelingen en therapie weer onder het mes te gaan, en weer een tijd te moeten revalideren. En eigenlijk stond mijn hoofd helemaal niet naar witte jassen, kale muren en een vreemd bed.’

Borstreconstructie

‘Maar na alle voordelen en nadelen tegen elkaar hebben opgewogen, besloot ik er toch voor te gaan. Op 3 mei was het dan zover: mijn borstreconstructie. Samen het zijn team heeft de kundige en menselijke dokter Fabré mij mijn vrouwelijkheid weer teruggeven. En de kliniek deed trouwens helemaal niet als een ziekenhuis aan: wat een sfeervolle, rustige ruimte (en wát een zacht bed). Na de operatie volgde een revalidatie van tweeënhalve maand. Maar dit was het allemaal waard, want wat ben ik blij met mijn borsten!’

Herstel vieren

‘Zo erop teruggekeken, is deze operatie een belangrijk onderdeel van mijn herstel geweest. Eindelijk voel ik me weer mezelf en kan ik me hélemaal richten op het vormgeven van mijn leven na mijn ziekte. Nu alle operaties achter de rug zijn, hebben mijn man en ik besloten om mijn herstel te vieren met een strandvakantie. Even ertussenuit, blik op oneindig en alleen maar genieten van die blauwe zeeën en witte stranden. En wat er in mijn koffer zit? Mijn mooiste bikini’s, jurkjes en lingerie natuurlijk.’

Facts

Feiten over borstreconstructies:

  • Van de 15.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose ‘borstkanker’ krijgen, overleven er steeds meer.
  • Het is wetenschappelijk aangetoond dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel van borstkanker. De borstreconstructie vermindert namelijk de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst.
  • In sommige gevallen is er ook borstreconstructie van eigen weefsel mogelijk, zoals de DIEP-lap methode. De plastisch chirurg kan beoordelen welke reconstructiemethode geschikt is voor jou.
Meer weten?

Bij Esthetiek Nijmegen geniet je van de veilige setting van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, maar dan wél met de privacy, rust en sfeer van een privékliniek. Je bent hier in deskundige handen voor een borstreconstructie, fillers, botox, facelifts, haartransplantaties, ooglidcorrecties en een neuscorrectie.

Esthetiek Nijmegen
Burgemeester Daleslaan 27 | 6532 CL Nijmegen | 024-3658877 |
info@esthetieknijmegen.nl | www.esthetieknijmegen.nl
Deel dit artikel