dierbare ligt op sterven

Dilemma: op vakantie terwijl je dierbare op sterven ligt

17 januari 2019
312
312
0

Al maanden kijk je ernaar uit. Je bent er ook zó aan toe! Vakantie! Maar dan ineens krijgt je moeder een zwaar hartinfarct waarbij het ergste gevreesd wordt, lijkt het erop dat je opa niet lang meer te leven heeft of raakt je beste vriendin bij een ongeluk zó zwaargewond, dat ze het niet lijkt te gaan overleven. Ineens sta je voor een enorm dilemma: ga je nog wel op vakantie nu jouw dierbare op sterven ligt?

Moeilijke keuze

Zelden heb je voor zó’n moeilijke keuze gestaan. Er is ook geen eensluidend antwoord op te geven of je nu wel of niet moet gaan. Die keus is en blijft aan jou. Onderstaande feiten en tips maken die keuze wellicht makkelijker voor je.

Hoe denkt de arts erover?

Overleg met de arts van je dierbare wat zijn of haar visie is. Is de kans groot dat het overlijden tijdens jouw vakantie zal plaatsvinden, dan kún je besluiten om niet op reis te gaan. Wanneer je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, kun je de reis in bepaalde gevallen zonder al teveel (extra) kosten annuleren. Lees er voor alle zekerheid wel even de voorwaarden van je verzekering op na. Verwar een reisverzekering overigens niet met een annuleringsverzekering. Een reisverzekering beschermt je voornamelijk tijdens je reis terwijl een annuleringsverzekering vooral nuttig is voordat je op reis gaat.

Check de verzekeringsvoorwaarden

Mocht je wél besluiten om te gaan, check dan vooraf alvast je verzekeringspapieren voor het geval je onverhoopt toch weer naar huis moet. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent en dat geeft een stukje rust. Een reisverzekering vergoedt meestal alleen de kosten die nodig zijn om naar huis te gaan wanneer een eerste- (partner, (schoon)ouders en (aangetrouwde) kinderen) of tweedegraads (grootouders, kleinkinderen en (aangetrouwde) broers en zussen) familielid onverwachts overlijdt, dus niet wanneer dit te voorzien was. De reisverzekering vergoedt overigens niet, in tegenstelling tot een annuleringsverzekering, de overige kosten die je al voor je vakantie maakte, zoals al je hotelovernachtingen.

Emotionele keuze

Afgezien van de financiële consequenties is er ook nog de emotionele achtbaan waar je op een dergelijk moment in belandt. Afhankelijk van de situatie van je dierbare kun je je dilemma ook eerlijk aan hem of haar voorleggen. Spreek in dat laatste bezoek voor je vakantie uit wat je altijd al had willen zeggen. Wees niet bang om ‘Ik hou van je’ te zeggen. Het is misschien je laatste kans.

Volg je hart

Gaat het om iemand met wie je dagelijks contact hebt of die je veel minder frequent ziet? In dat laatste geval kun je er ook voor kiezen om toch op vakantie te gaan, maar dit keer wat ‘dichter bij huis’ te blijven zodat je desnoods even terug kunt komen voor de uitvaart. Volg je hart. Alleen jijzelf kunt de juiste keuze maken en beslissing nemen. Niets is zo erg als achteraf spijt krijgen van wat je hebt gedaan (of juist níét hebt gedaan). Dat moet je zien te voorkomen.

Meer weten?

Uitvaartzorg Boerhaavelaan is al vele jaren in begrip in Groningen. ‘Het is altijd ons uitgangspunt geweest om iedereen met raad en daad terzijde te staan’, vertelt Joyce vol passie. ‘Wij willen mensen zoveel mogelijk uit handen nemen. Door alles te bespreken, de praktische zaken en het emotionele goed te combineren, doen wij ons best om jou te ontzorgen.’

Uitvaartzorg Boerhaavelaan
Boerhaavelaan 19 | 9728 LG Groningen | 050-5255980 |
info@uitvaart-groningen.nl | uitvaart-groningen.nl/
Deel dit artikel