bijwerkingen

Die vervelende bijwerkingen…

4 oktober 2018
1738
1737
17

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen te horen dat ze kanker hebben, in welke vorm dan ook. Inmiddels zijn er gelukkig veel succesvolle behandelmogelijkheden.

Bijwerkingen

Helaas krijgen veel mensen te maken met vervelende bijwerkingen van de medische behandeling, die het herstel kunnen vertragen en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. De klachten kunnen zich uiten in een verminderde beweeglijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, conditieverlies, vermoeidheid, spanningsklachten, pijn, stug littekenweefsel, huidveranderingen en lymfoedeem.

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie heeft een positieve invloed op deze klachten, in alle fasen van het ziekteproces en ook tijdens de medische behandelingen zoals chemotherapie, hormoontherapie, bestraling en immunotherapie.

Welke fysiotherapeut?

Oncologie Netwerk Fysiotherapie zit in de regio Kennemerland en heeft als missie ervoor te zorgen dat duidelijk is welke fysiotherapeut je kunt benaderen, met de juiste specialisatie en kennis, om de beste zorg te kunnen krijgen. Binnen het netwerk staat het op deskundige wijze begeleiden en behandelen van (ex-)patiënten met kanker centraal. Ook is er een goede samenwerking met de ziekenhuizen in de regio, zodat de zorg rondom de (oncologie)patiënt zo goed mogelijk geregeld is.

Fysiotherapeutische behandeling

De gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van mensen met of na kanker. De fysiotherapeut heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd om hen bij deze complexe problematiek te begeleiden. Om de patiënt goed te kunnen begeleiden, is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan belangrijk.

Oncologierevalidatie

Oncologiefysiotherapie is zorg op maat. De gespecialiseerde fysiotherapeut stelt samen met de patiënt een individueel behandelplan op. In dit behandeltraject staan zorg op maat en persoonlijke begeleiding centraal. Dit proces kan ook tijdens je medische behandelingen van toepassing zijn. Je krijgt niet alleen begeleiding op fysiek vlak, maar ook mentaal en sociaal vlak. Het behandeltraject wordt constant gemonitord door jouw fysiotherapeut en wordt aangepast aan de fase van de ziekte, behandeling of herstel. Het revalidatietraject kan uit een of meerdere zorgdisciplines bestaan (bijvoorbeeld oedeemfysiotherapie, psychologische ondersteuning, ergotherapie). Er wordt gewerkt aan het terugkrijgen van kracht, coördinatie en stabiliteit. Je vindt de oncologiefysiotherapeut bij jou in de buurt op www.oncologiekennemerland.nl.

Oncologiefysiotherapie

Voor wie is oncologiefysiotherapie bedoeld?

  • Patiënten die een medische behandeling (operatie, bestraling en/of chemotherapie) hebben ondergaan en kampen met een verminderde belastbaarheid. Met klachten als vermoeidheid, pijn en bewegingsbeperking.
  • Patiënten tijdens behandeling met immuun- en of chemotherapie. er wordt gewerkt aan het behouden van conditie en kracht.
  • Patiënten die blijvende klachten houden en waarbij de kanker het karakter krijgt van een chronische ziekte. Er wordt hulp geboden bij fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt.
Meer weten?
Oncologie Netwerk Fysiotherapie regio Kennemerland
Deel dit artikel