uitvaartverzekering

Denk eens na over je uitvaartverzekering

26 november 2018
437
436
1

Het is misschien niet het meest leuke onderwerp om bij stil te staan, maar wel een heel noodzakelijke: je uitvaartverzekering. Een uitvaart, ook al houd je die zo eenvoudig mogelijk, kost nu eenmaal geld. Wanneer je goed verzekerd bent, hebben je naasten in ieder geval geen omkijken naar de financiële aspecten die bij het afscheid komen kijken op het moment dat jij komt te overlijden. Daarom is het goed om daar even de tijd voor te nemen. Gewoon om te controleren of je alles goed geregeld hebt.

Soort uitvaartverzekering

‘Je kunt kiezen uit twee soorten uitvaartverzekeringen’, zegt uitvaartverzorger Harma Bodde. ‘De één keert bij een overlijden uit in natura en bij de ander krijg je een geldbedrag uitgekeerd om de kosten van de uitvaart te betalen. Als uitvaartverzorger sluit ik zelf geen verzekeringen af, maar ik kan je hier goed in adviseren. Wat zijn je wensen?’

In natura

Als je een natura uitvaartverzekering afsluit, bespreek je op dat moment al wat er verzekerd moet worden en welke zaken tijdens je uitvaart uitgevoerd moeten worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kist, de begrafenis of crematie, rouwkaarten, de rouwstoet en een overlijdensadvertentie in de krant. Bij een overlijden wordt alles geregeld wat vooraf besproken en vastgelegd is. De verzekeraar wil de uitvaart doorgaans wel zelf verzorgen of door een ondernemer waarmee wordt samengewerkt. Uiteraard heb je het recht om een andere uitvaartverzorger te kiezen, maar dan loop je wel het risico dat de verzekering minder geld uitkeert.

Kapitaalverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om bij overlijden een geldbedrag te laten uitkeren waarmee de uitvaart betaald kan worden. De hoogte van het geldbedrag wordt uiteraard van te voren vastgesteld. Omdat er tientallen jaren overheen kunnen gaan voordat er aanspraak op het bedrag wordt gemaakt, is het verstandig om het verzekerde bedrag te indexeren. Op deze manier groeit het mee met de inflatie en kostenstijgingen. Bij een kapitaalverzekering ben je vrij in de keuze van je uitvaartverzorger.

Hoe jonger je bent, hoe lager de premie is

Bij de meeste uitvaartverzekeraars zijn de kinderen tot hun 18e of 21e jaar gratis mee te verzekeren op de uitvaartpolis van hun ouders. Natuurlijk is het niet verplicht om jezelf daarna zelf te verzekeren, maar bedenk wel dat als jou iets overkomt, je nabestaanden voor de kosten opdraaien. En die kosten kunnen flink oplopen. Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld tussen de 7000 en 10.000 euro. Hoe langer je wacht met het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe hoger de premie is die je moet betalen. Er geldt zelfs een maximale leeftijd. Veel verzekeraars accepteren geen klanten die ouder zijn dan 75 jaar.

Neem de tijd en vergelijk

Nederland telt twaalf uitvaartverzekeraars. Wanneer je nog geen verzekeraar hebt uitgekozen, neem dan de tijd om ze onderling met elkaar te vergelijken. Welke kosten zijn gedekt, hoeveel premie betaal je en hoe lang moet je deze betalen?

Kies de uitvaartondernemer die bij je past

Enkele grote uitvaartverzekeraars zijn zelf ook als uitvaartondernemer actief. Je mag bij een overlijden echter ook een andere uitvaartondernemer kiezen. ‘Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte’, weet Harma uit ervaring. ‘En dat is jammer. Het is immers fijn dat je, juist in zo’n verdrietige tijd, begeleid wordt door iemand die je zelf kiest of kent. Het gebeurt dan ook regelmatig dat mensen die ernstig ziek zijn, mij al voor hun overlijden benaderen om kennis te maken en bepaalde zaken vast te leggen. Dat geeft rust en een vertrouwd gevoel voor de nabestaanden.’

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel