stress

Dear stress, let’s break up!

7 maart 2018
569
568
0

Osteopathie kan helpen bij het verminderen van verschillende klachten. Dit keer staat stress centraal. Pak er een kop thee bij: lees alles over stress, én hoe een osteopaat jou hiermee kan helpen!

Bomvolle agenda

Tegenwoordig telt elke minuut. We proppen ons eigen leven, én dat van onze dierbaren, in een strak regiem van presteren. En dat lijken we ook te verwachten van een ander. Werk, gezin, hond, paard, familie en sociale contacten: de lijst lijkt oneindig. Daarnaast moet alles perfect worden gedaan, nauwkeurig onderhouden, én vrolijk worden vastgelegd op Facebook en andere social media. Zo wordt elk uurtje nuttig ingevuld. Er is geen ‘ikzitlekkerinmijnchillpaktijd’ te bekennen.

Beschermmechanisme

Als je bovenstaande leest, word je dan ook spontaan moe? De haast, de drukte, spanning en de stress die jouw leven ‘bepaalt’. Wist je dat stress oorspronkelijk bedoeld was om je te beschermen? Bij stress komen hormonen vrij die energie vrijmaken waardoor je in staat bent om te vechten of te vluchten: je hartslag verhoogt, je ademhaling wordt intenser en je spieren spannen zich aan.

Stress & spanning

In de oertijd was dit een levensreddend mechanisme, maar tegenwoordig kan het je letterlijk ziek maken. Omdat je bijna elke dag druk bent, heeft je lichaam geen tijd om zichzelf te herstellen. De stress en spanning blijven in je lichaam zitten. Je zult niet de eerste zijn die hierdoor een burn-out krijgt.

Extra energie

Er zijn meerdere systemen die ervoor zorgen dat je je kunt aanpassen aan korte stressperiodes. Op deze manier kun je nét dat laatste stukje geven tijdens de training, of net wat harder werken om die belangrijke deadline te halen. Jouw lichaam maakt alleen geen onderscheid tussen verschillende vormen van stress, en draait dus overuren om het allemaal vol te houden wanneer er sprake is van langdurige stress.

Klachten

Uiteindelijk zullen er klachten ontstaan omdat de balans verstoord is. Klachten als concentratieproblemen, slecht slapen, spijsverteringsproblemen, pijnklachten, hoofdpijn en een slechte weerstand kunnen voorkomen als jouw lichaam langdurig onder stress heeft gestaan.

Herstel

Het lichaam kan pas herstellen als de stressfactor wordt opgeheven. Hier komt de osteopaat in beeld. Het is moeilijker om te ontspannen met pijnklachten waarvan de oorzaak onduidelijk is. Wanneer de herstelperiode te kort is, geeft dat ook weer nieuwe klachten, en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Herstelstand

Wanneer jouw pijnklachten verminderd of opgelost kunnen worden, kom je lekkerder in je vel te zitten. De osteopaat kan ervoor zorgen dat de pijnklachten verminderen of helemaal verdwijnen, zodat ook de herstelstand van je lichaam beter kan functioneren. Wanneer de oorsprong van de klacht in beeld is gebracht, kan hierop ingespeeld worden. Zo wordt de balans hersteld en kun je weer pijnvrij door het leven.

Meer weten?

Osteopaten Marc Nieuwenhuizen en Saskia Breinburg behandelen een breed scala aan lichamelijke klachten, waaronder rug- en nekklachten, migraine en spanningshoofdpijn, menstruatiepijn, stress- en vermoeidheidsklachten, maag- en darmklachten en incontinentieproblemen.

Osteopathie Zaanstad
Deel dit artikel