scheiding

De stress van kinderen bij een scheiding

23 januari 2019
595
594
6

Een scheiding brengt allerlei gevoelens met zich mee, zoals onzekerheid, verdriet en een flinke dosis stress. Je zit als ouders in een emotionele achtbaan, dikwijls (onbewust) vechtend om de beste plek, en daarbij vergeet je weleens dat jullie kinderen in het achterste karretje zitten.

De scheiding

Kinderen ervaren ook stress. En niet zo’n klein beetje ook. Ze doen stoer of spelen het lieve, rustige kind. Soms een boze bui of hevig verdriet, maar vaak lijkt het wel te gaan. Ik hoor het ouders zeggen: ‘De kinderen hebben er geen last van.’ Niet zelden is dat wat kinderen doen: zichzelf wegcijferen en de onveiligheid verduren en er ogenschijnlijk geen last van hebben. En hoe ouders ook hun best doen, een scheiding en ook de tijd daarna is altijd een onveilige periode voor kinderen. En als de rust een beetje is teruggekeerd, breekt de volgende stressvolle periode voor ze aan: de nieuwe liefde van vader of moeder. Het ultieme signaal voor kinderen dat de scheiding voor altijd is en het tussen papa en mama echt nooit meer goedkomt.

Stress

In spannende of nare tijden krijgt je brein een seintje om maar zo snel mogelijk stresshormonen aan te maken. Je hartslag gaat omhoog, net zoals je ademhaling en je bloeddruk. Je staat ‘aan’. Je lontje is uiterst kort en je voelt je rot. Omdat bij een scheiding het allemaal nog zo onzeker is wat er staat te gebeuren, lukt het nauwelijks om het stressniveau weer omlaag te krijgen. Je hebt als ouder in deze periode al vaak je handen vol aan jezelf. Kinderen voelen dat en zeker de jonge kinderen gaan jou dan niet belasten. Dat is de dynamiek van de afhankelijkheid van het kind naar de ouder.

Invloed op de ontwikkeling

Jonge kinderen hebben een veilige, voorspelbare en liefdevolle omgeving nodig om hun basis te kunnen leggen. Wanneer ze al vroeg in hun leven blootgesteld worden aan stress als gevolg van onder andere een scheiding, kan dit invloed hebben op hun ontwikkeling. Hoe langer de onveiligheid duurt, hoe groter het effect. Bij jonge kinderen ontwikkelen zich juist de hersengebieden die gevoelig zijn voor stress erg snel. En door de stress gaat deze ontwikkeling anders dan bij kinderen die deze stress niet ervaren.

Gedragsproblemen en angststoornissen

Er is in de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar traumatische stress bij jonge kinderen. Deze kinderen lijken, naast concentratie- en planningsproblemen, erg kwetsbaar te zijn voor gedragsproblemen en angststoornissen. Ook zijn er aanwijzingen dat hevige stress op jonge leeftijd het risico op dementie verhoogt.

Mediator

Voor ouders in scheiding is het een hele verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun kinderen zo goed mogelijk door deze periode komen. Soms heb je als ouder hulp nodig om te kunnen omgaan met je eigen pijn. Het erkennen dat je het niet allemaal alleen kunt is al een stap in de goede richting. En regel je scheiding alsjeblieft in overleg. Met een mediator die jullie op het spoor houdt het gezamenlijke doel te bereiken. Goed uit elkaar gaan als partners en goed samen verder gaan als liefdevolle ouders.

Meer weten?

Mediation Visie helpt je door je scheiding heen. Scheiden met respect voor het gezamenlijke verleden en ieders toekomst. Scheiden met respect voor elkaar.

Mediation Visie
Wolferlanden 32 | 7542 CZ Enschede | 06-22670970 |
info@mediationvisie.nl | www.mediationvisie.nl
Deel dit artikel