paardencoaching

‘De paarden verbazen me elke keer weer’

12 februari 2019
436
436
0

Paardencoaching: een paar jaar geleden had ik er nog nooit over gehoord. Maar ik ontdekte toen wel wat het met me deed. Het waren heel bijzondere ervaringen tussen mijn paarden en mij. Dat was in een periode dat ik een heel heftige tijd doormaakte. Ik had zelf enkele paarden en ik merkte hoe ze reageerden. Ik merkte dat er meer was.

Janneke van Bergeijk

Helend

In de omgang met mijn dieren merkte ik dat ze anders reageerden wanneer ik eerlijk was over mijn gevoel, en gewoon hardop uitsprak dat ik een rotdag had, dan wanneer ik me groot hield en deed alsof er niks aan de hand was. Als ik eerlijk en open was, werden ze aanhankelijker. Er leken bepaalde blokkades tussen ons uit de weg te zijn geruimd. Dat had een helende werking.

Helder en duidelijk

Omdat ik niet zeker wist of ik het me inbeeldde, vroeg ik een vriendin van mij om met mijn paarden in de bak te gaan staan. Ik wilde kijken of het bij haar ook werkte. En inderdaad, ook tijdens die sessie kwamen er bepaalde dingen uit. Op een heel ander gebied dan bij mij, maar wel heel helder en duidelijk.

Leerproces

Toen is het balletje bij mij gaan rollen. Pas later ben ik op internet gaan zoeken naar wat ik had ervaren. Deze manier van werken met paarden bleek zelfs een naam te hebben: paardencoaching. Ik ben gezegend met allemaal lieve mensen in mijn omgeving, die me de kans gaven om dit verder te onderzoeken, te gaan uitbouwen en ervan te leren. Doordat ik het me helemaal door ervaringen en onderzoek eigen gemaakt heb, zit ik niet vast aan bepaalde methodes en opleidingen.

Eerlijkheid en openheid

Bij mij staan eerlijkheid en openheid altijd voorop. Dat geldt zowel voor de individuele als de teamsessies. Pas als de eerste stap in alle eerlijkheid en openheid is gezet, kunnen we gaan werken aan een oplossing. Uiteraard allemaal in een veilige setting. Al zal ík het misschien niet meteen zie, een paard merkt wel meteen wanneer je niet eerlijk bent. Daar prikt het zo doorheen en aan zijn reactie kan ik het dan ook aflezen.

Spiegel

Het mooie aan een paard is dat het je doorziet, het houdt je een spiegel voor, maar het oordeelt niet. Het reageert op wat jij uitstraalt. Het laat eerlijk zien hoe de situatie is. Zodra je dat accepteert, kun je verder. Er valt een zekere last van je schouders waarmee je niet meer hoeft te worstelen. De situatie is zoals die is. Er komt rust.

‘Kippenvelmoment’

Paarden verbazen mij elke keer weer. Het is zó bijzonder hoe ze op dingen reageren! Ik blijf me verbazen over de connectie tussen paard en mens. De ene keer is dat echt grappig, de andere keer is dat voor mij een ‘kippenvelmoment’. Vooral wanneer iemand zich helemaal openstelt. Wanneer een stoere vent, met een gesloten en neutrale houding, ineens toegeeft dat hij besloten heeft zich zo op te stellen sinds hij vroeger gepest werd. Alleen al hem dát te horen zeggen, is goud! Ik vind het zo’n eer als iemand zich door paardencoaching zo openstelt. Dat iemand zich, door de sfeer die het paard en ik neerzetten, vertrouwd voelt. Dat zorgt elke keer weer voor een gevoel van verwondering.

Meer weten?

Horse Spirit helpt particulieren die op zoek zijn naar individuele coaching en bedrijven die op zoek zijn naar groepscoaching (teambuilding). Individuele coaching richt zich op mensen die graag begeleiding willen in hun persoonlijke ontwikkeling. Deze mensen zitten niet lekker in hun vel, ervaren veel stress, hebben last van PTSS of hebben problemen op hun werk. Janneke: ‘Horse Spirit gelooft dat je bedoeld bent om te stralen, en om te durven te geloven in de dromen die je hebt. Leer de kracht in jezelf te benutten, waardoor je ten volle tot je recht komt.’

Horse Spirit Consultancy
Krommedijk 7 | 3214 LH Zuidland | 06-12713976 |
info@horsespirit.nl | www.horsespirit.nl
Deel dit artikel