blaasonsteking

De oorzaken van een blaasontsteking

1 december 2018
477
477
0

Een blaasontsteking kan behoorlijk vervelend zijn. Je hebt pijn bij het plassen en een branderig gevoel, je moet continu je bed uit en hebt vaak ook nog pijn in je onderrug. Bij de huisarts krijgen we meestal een antibioticakuur en dat helpt even. En daarna begint het weer van voren af aan. De echte oorzaak en oplossing van blaasontsteking is bij veel mensen onbekend en dat is jammer, want het scheelt een hoop ellende. Dus wat is een blaasontsteking precies en wat kun je doen om te genezen?

Casper Beukema

Wat is een blaasontsteking?

Allereerst is een blaasontsteking een darmprobleem. Dat klinkt misschien vreemd, maar de bacterie die voor 90% verantwoordelijk is voor de blaasinfectiegevallen, is een darmbacterie genaamd E. Coli. Deze bacterie hoort in de dikke darm, maar soms kan deze overspringen naar de blaas, omdat het daar prettig verblijven is. Helaas is het voor ons minder fijn en zitten we opgezadeld met een infectie.

Oorzaken

Een blaasonsteking kan vele oorzaken hebben, maar meestal is het een van deze drie of een combinatie hiervan:

  • Overmatig suikergebruik: natuurlijk zijn koekjes, frisdrank en snoep boosdoeners, maar suiker zit ook in zogenaamde gezonde voeding. Ook te veel brood, melk en rijst bevatten veel suiker. De E. Coli-bacterie smult hiervan en kan op dit voedingspatroon flink uitgroeien.
  • Medicijngebruik: veel medicatie verstoort de darmen en de darmbacteriën. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmers, maagzuurremmers en antibiotica.
  • Stress: je kunt tegenwoordig geen tijdschrift meer openslaan of er staat iets in over chronische stress. Het stresshormoon cortisol heeft op den duur een schadelijk effect op sommige darmbacteriën en de darmwand zelf.
  • Overige oorzaken: daarnaast zijn er andere oorzaken, zoals een operatie, zwakke weerstand, zwangerschap, nierstenen en, ahum, anale seks.

De symptomen bestrijden

De E. Coli kan niet tegen een zure leefomgeving. Daarom kan de inname van vitamine C in de vorm van ascorbinezuur veel effect geven. Ook de cranberry als ongezoet sap of een extract in een supplement werkt erg goed. Cranberry maakt de blaas zuur en bevat veel D-mannose. Dit stofje gebruikt de bacterie om zich te verplaatsen, vergelijkbaar met een metrolijn. Door veel mannose te nemen spoel je de E. Coli probleemloos weg. Mannose is ook los verkrijgbaar in een poeder of supplement. Veilig, effectief en snel!

Minder zetmeel

Bij blaasontsteking is een goede probioticakuur gebruiken altijd een goed idee. Daarnaast is vitamine D en een multivitamine erg aan te raden om de weerstand te verbeteren. Kijk erg uit met suikerhoudende producten! Er zijn inmiddels veel alternatieven op de markt die veel minder zetmeel bevatten:

  • Groentewraps, zeewierwraps
  • Courgettespaghetti, bonenspaghetti
  • Amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk
  • Broccolirijst, bloemkoolrijst

En ga zo maar door!

Neem voldoende slaap en rust tijdig uit. Je merkt misschien dat een koortslip, verkoudheid of aft vooral na een slechte nachtrust of stressperiode begint. Laat je informeren of je ook een natuurlijke variant hebt voor je reguliere medicatie. Soms is het noodzakelijk om een medicijn te gebruiken, maar wanneer mogelijk is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen een betere keus. Er is veel verschil in kwaliteit en werkzaamheid te koop. Laat je gerust eens informeren bij een goede adviesdrogisterij zoals De Rode Pilaren waar kundig en persoonlijk advies het grote verschil maakt.

Meer weten?

Bij de Rode Pilaren ben je aan het juiste adres voor gezondheid, uiterlijke verzorging, afslanken, gezonde voeding, sportvoeding en supplementen. 'Bewust omgaan met voeding en beweging is de belangrijke boodschap van De Rode Pilaren.

De Rode Pilaren
Deel dit artikel