De juiste voeding voor je hart

26 april 2019
275
274
0

Elke dag sterven 105 mensen aan hart- en vaatziektes. Van die mensen zijn er meer vrouwen dan mannen die overlijden. Hiermee zijn hartproblemen doodsoorzaak nummer 1 is voor vrouwen. Schokkende cijfers zijn het, de cijfers over hart- en vaatziektes. Maar gelukkig is er iets dat je kunt doen om dit soort problemen voor te zijn. De bekende uitspraak is niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen!

Voeding als medicijn

Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde, zei het bijna 2400 jaar geleden al; ‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!’ Een gezonde leefstijl en gezonde voeding voor een vitaal leven is dus zeker geen nieuw idee. Maar toch is het nog altijd actueel. Het aanpassen van je voeding kan namelijk hele mooie resultaten opleveren. De juiste voeding is zo essentieel dat we de oplossing voor hartproblemen deels ook kunnen vinden ín onze voeding.

Eet vet!

De basis van een gezonde leefstijl kunnen we daarom samenvatten als: de juiste voedingstoffen op de juiste plekken krijgen zodat ons lichaam zichzelf kan herstellen. Goede voedingsstoffen die dat kunnen, zijn bijvoorbeeld eiwitten. Die helpen ons lichaam namelijk bij spieropbouw. Maar wist je dat vet voedsel je erg goed kan helpen bij het behouden van een gezond hart? Ik snap dat dit je verbaast! Maar let wel op, er is een verschil tussen ‘goede vetten’ en ‘slechte vetten’.

Onverzadigd en lekker

Goede, onverzadigde vetten helpen je bij het opruimen van cholesterol in het bloed. Slechte, onverzadigde vetten bouwen juist het cholesterol op. Met als resultaat: vernauwde bloedvaten en hartproblemen. Kies dus in je voeding voor producten met onverzadigd vet. Dit zijn bijvoorbeeld plantaardige oliën, ongezouten noten en vis. En nee, het is niet moeilijk deze producten in je eetpatroon te passen. Met dit soort ingrediënten kun je namelijk heerlijke maaltijden maken!

Recept!

Een voorbeeld van zo’n fantastische maaltijd is deze groene salade met asperges, peultjes, avocado en zalm. Een bron van veel goede vetten! De salade is gemakkelijk te maken, dus heel handig als snelle lunch of als fris bijgerecht bij het avondeten. Ik daag je uit het een keer te proberen!
Welke ingrediënten heb je nodig?

 • groene asperges
 • peultjes
 • rucola
 • avocado
 • limoen
 • dille
 • moot zalm
 • olijfolie
 • wijnazijn
 • mosterd
 • peper en zout

Hoe ga je te werk?

Kook de groene asperges en peultjes beetgaar in een beetje water. Bak de zalm aan in de pan met een beetje olijfolie en peper en zout. Strooi op een bord wat rucola uit en leg daar de asperges en peultjes op. Snijd een halve avocado in stukjes en verdeel over de salade. Leg de gebakken zalm erbovenop met een schijfje limoen en wat dille. Maak een dressing van een scheut olijfolie met wat wijnazijn en een lepeltje mosterd. Bestrooi de salade met peper en zout en schenk de dressing eroverheen. En klaar is je heerlijke salade!

Voor jou!

Wil jij voorkomen dat je in de risicogroep voor hartpatiënten terecht komt? Of voel jij je om welke reden dan ook niet fit? 95% van de gezondheidsklachten die we tegenwoordig ervaren, heeft te maken met voeding. Ik begeleid jou graag naar een Vitaal en Gezond leven. Naast voeding zijn stressreductie en verandering van leefstijl ook onderdeel van mijn therapie, eventueel aangevuld met natuurlijke supplementen voor een extra boost en het aanvullen van ontstane tekorten. Deze componenten komen samen in het 3-Caregezondheidsprogramma, waarin je op een natuurlijke manier je vitaliteit en gezondheid kunt verbeteren. Ben jij benieuwd wat ik kan betekenen voor jou en je gezondheid? Neem dan gerust contact met me op. Ik vertel je graag over de verschillende
mogelijkheden. De consulten van Vitaal en Gezond kunnen bovendien in aanmerking komen voor vergoeding door je zorgverzekeraar.

Meer weten?

Orthomoleculair therapeut Jennifer Steevensz: 'Mijn specialisaties zijn voeding, orthomoleculaire therapie, vitaliteit en stresscounceling. Optimale gezondheid gaat veel verder dan voeding en beweging alleen. Ik help je graag in het proces van bewustwording en het maken van de stappen die goed zijn voor jou!'

Vitaal en Gezond
Heilige weg 27 | 8861 CZ Harlingen | 06-23886557 |
| www.vitaalengezond.nl
Deel dit artikel