juiste voeding

De juiste voeding bij ADHD en autisme

15 december 2020
38
38
0

De drukste zijn in de klas, veel om je heen kijken of juist elke dag dezelfde dagroutine willen hebben. ADHD en autisme kunnen een grote impact hebben op het leven van je kind. Als ouder wil je er uiteraard het beste voor je kind, daarom is de chaos of paniek die soms ontstaat moeilijk om te zien. Er is veel dat je kunt doen om je kind in deze situatie te steunen. Iets waar je misschien niet direct aan denkt is de rol die voeding kan spelen in het welzijn van kinderen met ADHD of autisme.

ADHD en autisme

Kinderen met ADHD kunnen verschillende symptomen vertonen. Zo is er een groep die vooral snel afgeleid is en zich slecht kan concentreren. Anderen vertonen juist hyperactief gedrag. Het liefst hollen ze van de ene activiteit naar de andere en praten in één stuk door. Kinderen met autisme houden vaak van een vaste structuur en vinden het niet prettig hiervan af te wijken. Daarnaast kunnen ze meer moeite hebben met contact maken. Ook al lijkt het dat het twee totaal verschillende soorten ontwikkelingsstoornissen zijn, er zijn ook overlappende kenmerken. Zo kan het vertonen van impulsief gedrag bij zowel autisme als ADHD voorkomen.

Gezonde voeding

Voor iedereen is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben. Het geeft je meer energie, een gezond gevoel en het heeft een positief effect op je lichaam. Maar dat geldt ook zeker voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Zo is gebleken dat, met de juiste voeding, bepaald symptomen verlicht kunnen worden. Een orthomoleculair therapeut kan je hierbij helpen. Een aantal tips die je op weg helpen, vind je hieronder.

Ga voor visolie

Bij ADHD kan er sprake zijn van hyperactiviteit, impulsiviteit en gebrek aan concentratie. Visolie is een bepaald type vetzuur dat de werking van de hersenen stimuleert. Voor kinderen wiens hersenen nog volop in ontwikkeling zijn is het daarom erg belangrijk genoeg van deze vetzuren binnen te krijgen. Zet bijvoorbeeld vaker een vette vis op tafel of gebruik supplementen.

Stabiele ijzerniveaus

Kinderen met ADHD hebben vaak last van een ijzertekort. Daarom is het belangrijk voldoende ijzerrijke producten aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat kinderen voldoende energie hebben om zich te kunnen concentreren, goed kunnen groeien en een sterk immuunsysteem behouden. Rood vlees en kip zijn typische voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte. Maar ook kun je denken aan plantaardige ingrediënten zoals spinazie of noten.

Gluten vrij

Kinderen met autisme eten vaak geregeld dezelfde voeding. Dat brengt een zekere rust en vastigheid met zich mee. Niet zelden gaat het dan om een sterke voorkeur voor zoete of zoute levensmiddelen. Daar kunnen soms darmklachten uit voortkomen. Het kan daarom zinvol zijn om kritisch te kijken naar het type voedingsmiddelen dat het kind binnenkrijgt. Ook kun je voorzichtig andere voedingsmiddelen of supplementen introduceren om toch voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Een orthomoleculair therapeut kan hierbij begeleiden.

Vitaal en gezond

Om je kind op een zo veilig mogelijke manier te helpen, is een zorgvuldig voedingspatroon nodig. Als orthomoleculaire coach kan ik jou hier goed bij helpen. Vitaal en gezond is een praktijk speciaal voor voedingsgeneeskunde en orthomoleculaire therapie. Met deze therapie ga ik kijken wat voor voeding het beste bij jouw kind past. Dit zal altijd een gezond voedingspatroon worden! Maar ook voor jou als ouder kan een orthomoleculaire voedingspatroon voordelen met zich meebrengen. Stress zal gaan verminderen, slapen gaat beter en het geeft meer rust in je hoofd. Ben jij benieuwd? Schroom niet en neem gerust contact met mij op.

Meer weten?

Orthomoleculair therapeut Jennifer Steevensz: 'Mijn specialisaties zijn voeding, orthomoleculaire therapie, vitaliteit en stresscounceling. Optimale gezondheid gaat veel verder dan voeding en beweging alleen. Ik help je graag in het proces van bewustwording en het maken van de stappen die goed zijn voor jou!'

Vitaal en Gezond
Heilige weg 27 | 8861 CZ Harlingen | 06-23886557 |
| www.vitaalengezond.nl
Deel dit artikel