zout

De gezondheidsvoordelen van zout

23 januari 2019
641
641
4

Je leest en hoort er regelmatig over in de media: luchtvervuiling. Door verkeer en industrie zweven er veel ongezonde deeltjes in de lucht. Fijnstof, stikstofdioxide en smog zijn een aanslag op onze longen. Niet voor niets hebben mensen die in een drukke stad of in de buurt van een snelweg wonen vaker last van hun luchtwegen. Zelfs hart- en vaatziekten kunnen hierdoor verergeren.

Schonere lucht

Aangezien verhuizen naar een ver oord, waar de lucht nog schoon is, voor de meeste mensen geen optie is, lijkt het bijna onafwendbaar dat longklachten zoals astma, bronchitis, COPD, maar ook veel huidklachten, alleen maar meer voor zullen komen. Toch is er een manier om schonere lucht in te ademen en je longen, en huid, weer in een betere conditie te brengen. Een regelmatig bezoek aan een zoutgrot geeft letterlijk en figuurlijk meer lucht en werkt ook nog eens bij klachten als stress, hoofdpijn, vermoeidheid, depressie en burn-out.

Halotherapie

Maar hoe kan dat dan? Wat is de helende kracht van zout? Die helende kracht werd eeuwen geleden als bij toeval ontdek bij mijnwerkers die dagelijks in Oost-Europa in de zoutmijnen aan het werk waren. Ze waren zelden ziek en hadden nagenoeg geen problemen aan hun luchtwegen. Na onderzoek bleek dat er in de zoutmijnen een microklimaat heerst dat zeer heilzaam is voor de gezondheid. Aan het eind van de vorige eeuw was het ook mogelijk om boven de grond eenzelfde microklimaat te creëren. Bij deze zogenaamde halotherapie wordt fijn, droog medicinaal zout met behulp van een halogenerator in de lucht van een zoutkamer verspreid. Mensen met long- en huidaandoeningen blijken na regelmatig bezoek minder last te ervaren van hun symptomen. Halotherapie is geen vervanging van medicatie, maar vaak kan de medicatie verminderd worden en de kwaliteit van leven verbeterd. Halotherapie reinigt de longen van bijwerkingen van roken en luchtvervuiling en verbetert de longfunctie wat ook voor sporters interessant kan zijn.

Behandeling

Een behandeling in de zoutgrot voelt bijna als een relaxmomentje en is absoluut niet belastend. Je zit, gewoon met je kleren aan, een uurtje in één van de relaxstoelen. Terwijl jij even van alle rust geniet of een boek leest dat je hebt meegenomen, hoor je zachte muziek op de achtergrond. Ook voor kinderen (vanaf de leeftijd van 6 maanden) kan de zoutgrot heel heilzaam zijn. Voor hen is er zelfs een apart kinderuurtje waarin ze lekker kunnen spelen. Als je kind 12 jaar of jonger is, mag jij of een andere volwassene gratis mee.

Resultaten

Halotherapie geeft goede resultaten bij:

  • luchtwegklachten als astma, bronchitis, COPD, hooikoorts, chronische keel-, neus- en oorklachten
  • huidaandoeningen als acne, psoriasis, dermatitis en eczeem
  • stress en burn-out
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • depressie
Meer weten?

Bij Zoutgrot Zeeland ben je aan het juiste adres voor zouttherapie/halotherapie. De praktijk is toegankelijk voor volwassen, kinderen en sporters.

Zoutgrot Zeeland
Lewestraat 65 | 4481 BC Kloetinge | 06-42222306 |
info@zoutgrotzeeland.nl | www.zoutgrotzeeland.nl
Deel dit artikel