tongriempje

De gevolgen van een te kort tongriempje

6 mei 2020
318
318
0

Hoewel een te kort tongriempje regelmatig voorkomt bij pasgeboren baby’s, hoeft het dan nog niet per se problemen om te leveren. Het kan zo zijn dat je kind er pas op latere leeftijd iets van merkt. Sterker nog, je kunt er zelfs als volwassene nog last van krijgen. Een te kort tongriempje kan verschillende spraakproblemen veroorzaken, maar heeft ook gevolgen voor de gezondheid van je gebit.

Tongriempje

Spraakproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Wanneer het probleem bij een te korte tongriem ligt, dan is het velletje waarmee je tong vastzit aan de bodem van je mond, te kort. Waarschijnlijk kun jij zelf je tong helemaal uitsteken of optillen. Wanneer je tong riem te kort is, dan kan dit niet. Wanneer je zoon of dochter zijn of haar tong uitsteekt, dan zie je een hartvorm. Wanneer ze hem optillen, zie je een v-vorm. De reden hiervoor is dat de tongriem te strak is of vastzit aan het puntje van de tong. Je kind kan zijn of haar tong simpelweg bijna niet bewegen.

Spraakproblemen

Niet iedereen heeft direct last van een te kort tongriempje. Dit komt omdat er verschillende varianten zijn. Niet elke tongriem is even lang. Dus ook met tongriempjes kan de een korter zijn dan de ander. Bij baby’s kan de te korte tongriem bovendien snel uit zichzelf scheuren omdat de structuur dan nog niet heel stevig is. Het probleem is dan opgelost. Maar wanneer dit niet gebeurt, wordt de tongriem op latere leeftijd steviger en moeilijker in te scheuren. Spraakproblemen kunnen dan het gevolg zijn.

Gaatjes

Op jonge leeftijd kan een baby met een te kort tongriempje moeite hebben met borstvoeding. Ze kunnen hun tong niet goed positioneren, waardoor voeding lastig wordt. Op latere leeftijd kun je merken dat je kind het waarschijnlijk moeilijk vindt om bepaalde letters of woorden uit te spreken. Vooral de T, D, Z, TH, S, N en L zijn met een te korte tongriem lastig te vormen. Bovendien vergroot een te korte tongriem de kans op gaatjes. Dit komt omdat de tong etensresten kan verwijderen, maar wanneer je met je tong niet overal bij kan komen, wordt dit logischerwijs moeilijker.

Gedragsproblemen

Wanneer spraakproblemen niet verholpen worden, kunnen ze leiden tot gedragsproblemen. Het is ontzettend vervelend als je je niet goed kunt uiten. Wanneer je kind dus last heeft van spraakproblemen, kun je merken dat ze boos of gefrustreerd raken als niet uit hun woorden komen. Dit heeft bovendien gevolgen voor hun zelfvertrouwen. Ze kunnen zich terugtrekken en misschien moeilijk meekomen op school, terwijl er dus eigenlijk niets mis is met hun taalvermogen.

Verhelpen

Wanneer kinderen op jonge leeftijd al last krijgen van hun te korte tongriempje, dan bestaat er nog een kans dat deze vanzelf scheurt. Wanneer dit niet gebeurt, is het belangrijk om niet te lang te wachten met aan de bel trekken. Een te kort tongriempje kan namelijk makkelijk verholpen worden door deze door te laten knippen bij een arts. Zo krijgt de tong meer vrijheid en kunnen eventuele spraakproblemen voorkomen of verholpen worden. Twijfel je of je kind last heeft van een te kort tongriempje of wil je graag meer informatie? De logopedisten van Jumelet Logopedie helpen je dan graag verder.

Meer weten?

Jumelet Logopedie biedt hulp bij tal van logopedische stoornissen. Doordat de medewerkers dagelijks werken met mensen met een logopedisch probleem, weten ze dat de kwaliteit van leven in hoge mate bepaald wordt door de mogelijkheid van communiceren.

Jumelet Logopedie
Molenstraat 63 | 4311 BM Bruinisse | 0111-481635 |
info@jumeletlogopedie.nl | www.jumeletlogopedie.nl
Deel dit artikel