woordjes

De eerste woordjes van je peuter

21 mei 2019
556
559
2

Tijdens het eerste levensjaar van je baby gebeurt er enorm veel. Je kindje verandert van hulpeloos klein wezentje in een minimensje met een eigen willetje. Als dreumes en peuter zal hij zich steeds verder ontwikkelen tot een ondernemende kleuter.

Gebaartjes en gewoontes

‘Papa’ en ‘mama’ zijn vaak de eerste woordjes die je uit het gebrabbel van je kindje kunt filteren. En langzamerhand wordt die woordenschat steeds verder uitgebreid. Eerlijk is eerlijk, de meeste woorden worden nog niet perfect uitgesproken, maar als moeder weet je precies wat je kind bedoelt. Je kent zijn gebaartjes en gewoontes en hebt zijn woorden nauwelijks nodig om hem te begrijpen. Daardoor kán het zijn dat je niet merkt dat zijn spraak- en taalontwikkeling achterloopt bij dat van zijn leeftijdsgenootjes.

Spraak- of taalstoornis

Wanneer je kind moeite heeft met het formuleren van zinnen of de uitspraak van woorden, of zelfs helemaal nog niet spreekt, kán er sprake zijn van een spraak- of taalstoornis. Een logopedist kan hem hierin verder begeleiden. Hoe eerder dit ontdekt wordt, des te beter er op kan worden ingespeeld. Verstoringen in de taalontwikkeling kunnen namelijk signalen en voorlopers zijn van latere taal-, en leerstoornissen en gedragsproblemen. Als je kindje hier al jong begeleiding in krijgt, worden zijn kansen straks in het onderwijs groter. En overigens: logopedische behandelingen worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed!

Meer weten?

Jumelet Logopedie biedt hulp bij tal van logopedische stoornissen. Doordat de medewerkers dagelijks werken met mensen met een logopedisch probleem, weten ze dat de kwaliteit van leven in hoge mate bepaald wordt door de mogelijkheid van communiceren.

Jumelet Logopedie
Molenstraat 63 | 4311 EM Bruinisse | 0111-481635 |
info@jumeletlogopedie.nl | www.jumeletlogopedie.nl

Burgemeester van Eetenstraat 124B | 4306 CW Nieuwerkerk
Wilhelminastraat 4 | 4675 BT Sint Philipsland
Voorstraat 31 | 4697 EJ Sint-Annaland

Deel dit artikel