couperose

Couperose of blozende appelwangen?

25 oktober 2018
648
647
1

Rode wangen geven je gezicht een frisse en gezonde uitstraling. Maar zijn het echt blozende appelwangen of is er wat anders aan de hand? De roodheid kan namelijk ook een heel andere, overigens volkomen onschuldige, oorzaak hebben die niet zomaar overgaat. De oorzaak wordt steeds erger. Couperose, tijd om deze huidaandoening aan te pakken!

Couperose

In dat geval kan er namelijk sprake zijn van couperose: uitgezette kleine bloedvaatjes in je gezicht. Met het ouder worden, verzwakken namelijk de wanden van deze bloedvaatjes. Tegelijkertijd wordt je huid dunner zodat de uitgezette vaatjes nog beter zichtbaar worden. De eerste verschijnselen kunnen al zichtbaar zijn vanaf het 30ste levensjaar, maar meestal begint het pas op middelbare leeftijd.

Oorzaken

Couperose is vaak een kwestie van erfelijkheid, het komt vaker voor binnen de familie, maar kan ook veroorzaakt worden door overmatige blootstelling aan de zon, het gebruik van crèmes die hormonen bevatten, schommelingen in temperatuur of alcoholgebruik. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Couperose gaat niet vanzelf weer over en kan behoorlijk ontsierend zijn. Omdat de bloedvaatjes geen rol meer spelen bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in je huid, kunnen ze veilig verwijderd worden.

Vaatlaser

Zowel beginnende als uitgebreide vormen van couperose kunnen effectief verwijderd of verminderd worden. De meest snelle, doeltreffende en veilige manier is behandeling met de vaatlaser. Deze werkt met speciale golflengten van intens gepulseerd licht die door de rode bloedkleurstof in de vaatjes geabsorbeerd worden. Hierdoor wordt het vaatje vernietigd zonder het omliggende weefsel te beschadigen. De huidtherapeut zal je er tijdens het eerste consult alles over uitleggen. Wanneer het om enkele vaatjes gaat, zijn twee of drie behandelingen vaak voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Bij een uitgebreide roodheid zijn meerdere behandelingen nodig.

Elektrische coagulatie

Een andere manier om couperose te behandelen is elektrische coagulatie. Hierbij wordt met een klein naaldje en een elektrisch stroompje het vaatje heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid verhit. De behandeling is nauwelijks voelbaar. De huidtherapeut kan je adviseren over welke behandeling voor jou de beste keuze is.

Meer weten?

De huidtherapeuten van Huidkliniek Amsterdam Zuid maken voor alle cliënten een persoonlijk behandelplan. Je kan er terecht met allerlei vragen over huidaandoeningen, maar ook voor huidverbetering, huidverzorging en objectief productadvies.

Huidkliniek Amsterdam Zuid
Zwaansvliet 5 | 1081 AP Amsterdam | 085-0070708 |
| www.huidkliniekamsterdamzuid.nl
Deel dit artikel