NLP

Breng je team met NLP naar een hoger level

5 september 2019
264
263
0

We kennen allemaal dat beeld van die voetballer die een penalty moet nemen tijdens een belangrijke wedstrijd. Deze strafschop gaat het verschil maken tussen winnen en verliezen. De druk is dan ook enorm en het stadion houdt zijn adem in. Normaal schiet hij het ene na het andere doelpunt in de touwen, maar gaat het hem nu, onder deze druk, ook lukken? Je ziet de concentratie in zijn ogen. Hij kijkt naar de keeper. Hij kijkt naar de bal. Hij neemt een aanloop en schiet … mis.

Cruciaal moment

Hoe kan het toch dat een sporter, die normaal gesproken topprestaties levert, op zo’n cruciaal moment faalt? Waar hij tijdens de wedstrijd en in het vuur van het spel, zonder erbij na te denken, keer op keer scoort, mist hij wanneer hij zich in alle rust kan voorbereiden.

Het stemmetje in jezelf

De oorzaak is eigenlijk vrij eenvoudig. Een (top)sporter is dusdanig opgeleid en opgeleid, dat hij zijn bewegingen als het ware op de automatische piloot uitvoert. Maar op zo’n cruciaal moment, als bij die laatste penalty waar alles vanaf hangt, is die automatische piloot uitgeschakeld. Hij gaat nadenken in welke hoek hij de bal zal schieten, hoe hij de bal zal raken. En ineens is daar ook dat stemmetje in zijn hoofd dat met hem begint te praten. Weet je wel zeker dat het je lukt om te scoren? Raak je de bal wel op de juiste manier?

Belemmerende gedachten

Dat stemmetje kennen we allemaal. Daarvoor hoef je geen (top)sporter te zijn. Het houdt je vaak belemmerende overtuigingen voor: dat kun je toch niet, dat is veel te moeilijk voor je. Het zijn gedachten die je als het ware vastzetten. Je bevriest, het maakt je onzeker, je durft niet meer.

NLP

Met NLP kun je deze belemmerende gevoelens resetten. NLP is de afkorting van Neuro-Linguïstisch Programmeren en is zeer effectief in zowel de persoonlijke als de professionele sfeer. Je neemt als het ware de verantwoordelijkheid voor je eigen denken en leert hoe je emoties niet meer je doen en laten beheersen. In het voorbeeld van de voetballer zou dit betekenen dat hij niet van slag raakt door de enorme druk die op zijn schouders rust.

Betere prestaties

Wanneer je als trainer van een sporter of team de NLP-techniek over kunt brengen, heeft dat een positieve invloed op de prestaties. Je kunt je volleybalteam naar een hoger level tillen, de tennisser bezwijkt niet meer onder de druk van de laatste, allesbeslissende set en die schaatser laat zich niet meer afleiden door de status van topfavoriet die de media hem heeft toebedeeld.

Kortdurende opleiding

Als trainer kun je met NLP meer uit je pupillen halen. Je verbetert hun sportprestaties doordat ze beter leren communiceren, succesvoller te denken en belemmerende gevoelens te keren. De opleidingen die wij hiervoor bij Cherub verzorgen, zijn kortdurende, high-impact opleidingen met een versneld leerproces.

Meer weten?

The Class Whisperer en Cherub zijn opgericht door Angelique de Graaff: internationaal gecertificeerd NLP-trainer en coach in groepsdynamica, leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

Deel dit artikel