Brainspotting: Als je verleden je inhaalt…

8 maart 2019
592
594
1

Angela (36) vertelt: 'Op papier had ik alles goed voor elkaar. Ik ben getrouwd met een leuke man, heb twee wolken van kinderen en heb een leuke baan. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik vastliep, en dat in werd ingehaald door het verleden.'

Slapeloze nachten

‘Op momenten dat ik mij onzeker voelde, merkte ik dat er allerlei dingen bij me naar boven kwamen die ik als tiener en twintiger had meegemaakt. Pesterijen op school, een ex die me een tijd lang bleef stalken… Dingen waarvan ik dacht dat ik ze goed had verwerkt, maar die me nu hoofdpijn, somberheid en hyperventilatie bezorgden. Op een gegeven moment kregen de oude gebeurtenissen steeds meer de overhand. Ook ’s nachts lag ik er wakker van, en ik kreeg nachtmerries. Behoefte aan een intensieve psychotherapie had ik niet. Dit had ik namelijk al eerder geprobeerd, en dit had me kennelijk niet afdoende geholpen.’

Aan de slag met de problemen

‘Op advies van een vriendin ben ik brainspotting bij Hella gaan proberen, een therapie speciaal voor onverwerkte emoties en gebeurtenissen. Wel even wennen natuurlijk, het blijven kijken naar een specifiek punt in de ruimte. Maar ik vond het erg verfrissend dat ik niet oeverloos allerlei oude ervaringen hoefde uit de diepen, en dat de trauma’s direct werden aangepakt. Er waren twee sessies brainspotting voor nodig. Maar éindelijk ben ik op een punt gekomen dat het veel beter met me gaat. Ik heb een stuk meer energie en kan mijn onzekerheid beter de baas zijn. Nachtmerries heb ik niet meer; de meeste nachten slaap ik zelfs als een roosje. Om dit vast te houden, volg ik om de zoveel tijd nog een soort ‘APK’-behandeling brainspotting.’

Brainspotting: de filosofie erachter

Brainspotting therapeut Hella vult aan ‘Als je iets heftigs meemaakt, kan dat een lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaken. Hierbij voel je je overweldigd door bijvoorbeeld hevige gevoelens als pijn, verdriet, wanhoop of woede. De gebeurtenis kan onbewust zó’n impact op je hebben, dat dit wordt opgeslagen als een trauma in brein. Steeds wanneer je iets meemaakt dat jou, bewust of onbewust, doet herinneren aan de traumatische gebeurtenis, wordt jouw brein geactiveerd. Hierdoor komen de hevige gevoelens weer naar boven. Soms ervaar je hierbij ook lichamelijke klachten, zoals ook al naar voren kwam in het verhaal van Angela.’

Hoe het werkt

Hella legt uit: ‘Waar je naar kijkt, heeft invloed op hoe je je voelt’. Dát is de achterliggende gedachte van de therapie brainspotting. Als je merkt dat je bepaalde gebeurtenissen niet goed hebt verwerkt, of dat je om onduidelijke redenen niet lekker in je vel zet, dan kan brainspotting iets voor jou zijn. Tijdens de sessie focus je op een bepaald punt. Hierbij correspondeert je oogpositie met de locatie in je hersenen waar de nare ervaring ligt opgeslagen. Het gevolg is dat er intense ervaringen op gang komen. Ook ervaar je soms een fysieke reactie: je gaat bijvoorbeeld knipperen met je ogen, slikken of hoesten. Wees niet bang; deze reacties verdwijnen ook weer. Het is een teken dat er contact gemaakt is met de opgeslagen gebeurtenis, het trauma.’

Eén sessie soms al genoeg

Hella vervolgt: ‘Brainspotting legt het steeds terugkerende trauma bloot, en de bijhorende gevoelens en pijn. Het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd, waardoor je lichaam actief aan de slag gaat met het opruimen van het trauma. Je kunt weer ‘normaal’ functioneren, en raakt van je trauma af. Ook fijn is dat je niet uitgebreid met mij hoeft te praten over wat je allemaal hebt meegemaakt. Wanneer je kort geleden iets hebt meegemaakt, of veel stress ervaart, kan één sessie al voldoende zijn om je van je probleem af te brengen. In andere gevallen, zoals een oud trauma, heb je meerdere sessies nodig. Dit is per situatie verschillend.’

Gezondheidstip van Hella

Ook bij het afvallen kan brainspotting uitkomst bieden. Het kan zijn dat jij onbewust blokkades ervaart, die het afvalproces zo lastig maken. Bepaalde opgeslagen negatieve ervaringen uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat jij het in je huidige leven lastig vindt om goed voor jezelf te zorgen. Brainspotting zorgt ervoor dat je deze blokkades gedag zegt, waardoor je betere keuzes op het gebied van gezondheid kunt maken.

Gezonde aandacht voor jezelf

‘Ik wil weer lekker in mijn vel zitten’ of ‘Ik wil me weer gezond en fit voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Herken je je in deze hulpvragen? Ik help je graag om weer lekker in je vel te komen. Daarvoor bied ik een scala aan behandelingen aan, zoals brainspotting, voedings- en gewichtscoaching, cavitatie en compressietherapie. Verder kun je ook bij me terecht voor schoonheidsbehandelingen die rimpeltjes, wallen en vetjes verminderen. Je huid ziet er weer een stuk strakker uit! Goed om te weten is dat ik gediplomeerd gewichtsconsulent ben en bij de BGN ben aangesloten. Dat betekent dat mijn coachingsconsulten veelal (gedeeltelijk) vergoed worden door je zorgverzekeraar!

Meer weten?

Je kunt bij Happy Body 4U terecht voor brainspotting, figuurcorrectie, voedingscoaching, antirimpelbehandelingen en compressie therapie. Gezonde aandacht voor jezelf!

Happy Body 4U
Walplantsoen 14 | 3961 CA Wijk bij Duurstede | 06-10468987 |
hella@happybody4u.nl | www.happybody4u.nl
Deel dit artikel