borstonderzoek

Borstonderzoek: kijken is beter dan voelen

26 april 2019
655
654
9

Waarschijnlijk maak jij je, net als veel andere vrouwen, weleens zorgen over de gezondheid van je borsten. Toch weten veel vrouwen niet hoe ze goed zelf borstonderzoek kunnen doen, en mogelijke ongezonde signalen kunnen herkennen. Hoe zit het met jouw kennis over het verrichten van een goed borstonderzoek?

Kennis en rust

Vitaliteitscoach Monique Wanders werkt met thermografisch onderzoek en leert vrouwen in haar praktijk om zelf borstonderzoek te doen. Zij weet: ‘Kijken naar je borsten is belangrijker dan voelen, omdat borstklachten zich meestal maar in één borst tegelijk ontwikkelen. Je kunt je borsten ook thermografisch laten onderzoeken. Op die manier kun je de kleinste verandering in de gezondheid van jouw borsten ontdekken. Dat geeft je kennis en rust over je eigen borsten.’

Thermografisch onderzoek

Monique legt uit: ‘Medische thermografie is het in beeld brengen van de fysiologische (inwendige) processen in het lichaam met een warmtebeeldcamera. Alleen met ultragevoelige infraroodcamera’s kunnen de minieme temperatuurverschillen van processen van bijvoorbeeld immuun-, hormoon- of zenuwstelsel aan de huid zichtbaar worden gemaakt. Op deze manier wordt een ontsteking, die het begin kan zijn van iets ernstigers, inzichtelijk gemaakt, al voordat er voelbare of met echo of röntgen zichtbare veranderingen zijn. Medische thermografie is daarom heel geschikt als je preventief onderzoek wilt laten doen.’

Fact

75% van de knobbels of andere veranderingen die gevoeld worden, blijkt uiteindelijk geen borstkanker te zijn. De meeste onregelmatigheden zijn bindweefsel dat om je (melk)kliertjes heen zit. Een echt knobbeltje voelt anders dan de rest van je borst.

Wist je dat…

Een (borst) onderzoek met behulp van medische thermografie…

 • pijnloos en 100% veilig is?
 • betrouwbaar en accuraat is?
 • geschikt voor alle borsten (óók implantaten of amputaties) is?
 • toepasbaar bij elke cupmaat is?

DIY#1!

Doe het borstonderzoek met je ogen: zijn er verschillen tussen je borsten?

 1. Ga voor de spiegel staan en kijk naar de voor- en zijkanten van je borsten en oksels.
 2. Let op verschillen in omvang die er eerder niet waren.
 3. Voel je een temperatuurverschil tussen je borsten, tepels of een gedeelte van de borst? Dit is het beste voelbaar na 10 minuten zonder bovenkleding.
 4. Let op een verschil in huidskleur, roodheid, uitslag, kuiltjes, deukjes, knobbeltjes, plooien of andere vervormingen.
 5. Focus op je tepels. Zie je verschillen, vervormingen of komt er vocht uit?
 6. Hoe zien eventuele littekens eruit? En de huid eromheen? Voelt de huid warm en hard?

DIY #2!

Doe het borstonderzoek met je handen.

 1. Problemen ontwikkelen zich meestal maar in één borst. Het is van belang dat je op iedere borst één hand legt, en synchroon voelt. Op deze manier kun je als je rechts iets vindt, rustig voelen of dat links ook zo is. Leg je handpalmen kruislings op je tepels en voel met je vingers of er symmetrie is. Je tepels zijn het draaipunt. Wanneer je asymmetrie opmerkt, is dat een aandachtspunt.
 2. Om symmetrisch te kunnen voelen, leg je jouw rechterhand op je rechterborst en je linkerkant op je linkerborst. Je tepels zijn het draaipunt. Je gaat weer op zoek naar asymmetrie. Ga je hele borst op deze manier rond.
 3. Als je een oneffenheid voelt aan de ene kant, ga dan na of je deze oneffenheid ook voelt aan de andere kant.
 4. Een pijnlijke plek die je kunt bewegen, is meestal een cyste. Een knobbel die keihard en stug aanvoelt, kán duiden op een tumor.
 5. Weefsel dat verhard of verkleefd is en dat lijkt op littekenweefsel, noemen we ‘fibrocystisch’ en kan ook pijnlijk aanvoelen. Meestal wordt dit een ‘fibroadenoom’ genoemd.
 6. Vergeet niet je tepel te controleren tussen je vingers.
 7. Ben je klaar, buig dan voorover en bevoel je borsten nog eens, maar dan tussen beide handen.
 8. Voer dit onderzoek één keer per maand uit of één week na je menstruatie. Vraag bij twijfel altijd advies aan je huisarts!

Boezemvraag

Wil jij weten hoe gezond jouw borsten zijn? Bij twijfel kun je bij mij een thermogram (pijn- en stralingsvrij borstonderzoek met foto’s) laten maken, en bij ongerustheid kun je altijd je borsten laten nakijken door je huisarts.

Tip!

Geef je borsten eens een zachte borstmassage! Dit houdt ze mooi en gezond!

Meer weten?

Bij Vitaliteitspraktijk Monique Wanders kun je terecht voor biotonlogie en thermografie. Beide methodes werken preventief bij de opsporing van ongewone plekken in je lichaam.

Vitaliteitspraktijk Monique Wanders
Reutsedijk 9 | 5264 PC Vught | 06-22503543 |
| www.moniquewanders.nl | www.degroenezuster.nl
Deel dit artikel