slaapmasker

Bart slaapt eindelijk weer zonder slaapmasker

4 juli 2019
320
320
1

Jaren geleden had Bart door zijn zwaarlijvigheid en stevig rookgedrag slaapapneu ontwikkeld. Het vele snurken verdreef zijn vrouw steeds vaker naar de logeerkamer. Bovendien begon Bart door de vele ademstops tijdens de nacht overdag steeds minder goed te functioneren. Een slaapmasker, die met hoge druk lucht in zijn keel en neus blies, bracht dé oplossing. Bart sliep weer goed. Inmiddels was Bart al enige tijd geleden gestopt met roken én, met de hulp van een diëtist, behoorlijk afgevallen. Hij heeft weer een gezond gewicht, maar leek niet meer zonder zijn slaapmasker te kunnen.

Ademstops

Volgens cijfers van het ApneuCentrum Nederland lijden 600.000 Nederlanders aan slaapapneu. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen 45 en 65 jaar oud. Er is sprake van slaapapneu wanneer je tijdens je slaap minimaal vijf keer per uur stopt met ademhalen. Zo’n ademstop duurt minstens 10 seconden. Meestal merk je er zelf niets van (maar je partner vaak wel). Je slaap wordt echter wel minder diep, waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Overdag ben je slaperig, kun je je slecht concentreren of raak je snel geïrriteerd.

Oorzaken

Bij slaapapneu wordt de luchtweg geblokkeerd. Het zachte deel van het gehemelte, de wand van de keelholte, vergrote amandelen of de tong sluit de ademweg af. Het komt erg veel voor bij mensen met overgewicht (maar liefst 70% met obesitas heeft hier last van), maar ook bij stress, roken, het gebruik van slaapmiddelen of het drinken van alcohol. Met een speciale test kan worden vastgesteld of je aan slaapapneu lijdt. Soms kan dit met een speciale nachtbeugel worden opgelost, maar meestal is alleen een slaapmasker effectief.

Stress

Bij Bart waren zijn overgewicht en het heftige roken in het verleden de oorzaken van het ontstaan van zijn slaapapneu geweest. Inmiddels was hij fors afgevallen en hij had gehoopt dat zijn slaapapneu, en daarmee het gebruik van zijn slaapmasker, verleden tijd zouden zijn. Daar zat hij erg mee, en dat leverde voor hem nogal wat stress op. Toen hij bij mij op consult kwam, merkte ik dat hij daar behoorlijk teleurgesteld over was. Blijkbaar ademde Bart zonder masker tijdens zijn slaap nog steeds te oppervlakkig, waardoor hij te weinig zuurstof kon opnemen en zijn lichaam niet genoeg kon ontspannen.

Doorbloeding verbeteren

Zoals gewoonlijk begon ik, na een uitgebreide intake, met een onderzoek van de ruggenwervels. Daar haal ik veel informatie uit. Alles in je lichaam staat namelijk met elkaar in verbinding en daardoor behandel ik nog wel eens op een heel andere plek dan waar de klacht zit. Dat was bij Bart ook het geval. Door met behulp van elektroacupunctuur de doorbloeding in zijn bekken, onderrug en benen te verbeteren, waarbij ik ook gelijk het lymfesysteem in dat gebied meenam, werd zijn ademhaling verbeterd. Het bracht rust in zijn lichaam.

Ontspanning

Op de stress, die zijn situatie ook niet ten goede kwam, heb ik een goede grip. Tussen zijn schouderbladen kon ik de ontspanning stimuleren waardoor Bart ook beter in slaap zou kunnen vallen en rustiger doorslapen en die ervoor zorgt dat de spijsvertering rustig blijft. Eén en ander heb ik ondersteund met homeopathische middelen. Vanochtend kreeg ik een mailtje van Bart, waarin hij me bedankte. Hij was dolgelukkig, want hij slaapt tegenwoordig zonder slaapmasker en heeft geen last meer van zijn slaapapneu! Als ik zo’n berichtje lees, weet ik dat mede door het gebruik van homeopathie, dit resultaat, op lange termijn blijvend is, vaak zonder terugval.

Meer weten?

De praktijk Heilpraktiker Chirotherapie Eising staat voor een resultaat gerichte aanpak van lichamelijke klachten. Belangrijk hierbij zijn: `een persoonlijke benadering` en `in alle rust behandelen'. Wemeltje is lid van de beroepsvereniging VVET en de overkoepelende organisatie RBCZ.

Heilpraktiker Chirotherapie Eising
Beukenlaan 30 | 9615 AV Kolham | 0598-390322 |
info@wemeltje.nl | www.wemeltje.nl
Deel dit artikel