zwanger

Als zwanger worden maar niet lukt …

3 oktober 2019
252
252
0

Het wordt vaak zo gemakkelijk gezegd: 'We nemen een kind'. En bij sommige mensen lijkt het ook zo te gaan. Ze worden precies zwanger op het moment dat ze het 'gepland' hadden. Maar bij jou zit dat anders. Er is absoluut geen sprake van 'een kind nemen'. Voor jou is het een wonder dat je ooit hoopt te beleven. Je kijkt immers al zo lang uit naar die zo gewenste zwangerschap. Maar iedere maand is daar weer die teleurstelling terwijl je medisch gezien gewoon in verwachting zou moeten kunnen raken.

Dromen en plannen

Onder het genot van een sigaret en een glaasje wijn hebben je partner en jij al vaak zitten dromen over een kleintje van jullie beiden. Wat zou het leuk zijn als er een kindje van jullie samen komt. Je vriend heeft plannen om zelf een wieg en commode te maken en jij bent in gedachten al de babykamer aan het inrichten. Maar ja, daarvoor moet er wel eerst een zwangerschap zijn. En daar wachten jullie nu al ruim een jaar op.

Roken en alcohol

Je hebt je al wel voorgenomen om te stoppen met roken wanneer je eenmaal zwanger bent. En de alcohol moet je dan natuurlijk ook laten staan. Maar nu neem je het er nog even van. Het kost je sowieso teveel stress om nu te stoppen. Vooral tegen de tijd dat je ongesteld moet worden, ben je behoorlijk gespannen. Zou het dit keer dan nu eindelijk zover zijn?

Gevolgen voor vrouw én man

Toch is jullie levensstijl er misschien wel de oorzaak van dat een zwangerschap tot nu toe is uitgebleven. Want wist je wel dat roken (én meeroken), alcohol en verkeerde eetgewoontes kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. En dat geldt voor zowel de man als de vrouw!

Vruchtbaarheidsproblemen

Onderzoek heeft aangetoond dat bij rokers anderhalf tot tweemaal zo vaak vruchtbaarheidsproblemen voorkomen als bij niet-rokers. Hoe meer je rookt, hoe langer het kan duren voordat je zwanger wordt. Voor de man geldt ook nog eens dat wanneer hij én rookt én regelmatig een glaasje drinkt de kwaliteit van zijn sperma afneemt.

Leefstijl en voeding

Naast roken en alcohol heeft ook je leefstijl en voedingspatroon invloed op jullie vruchtbaarheid. Het is dan ook belangrijk om met een gezond lijf aan de zwangerschap te beginnen. Wat jij en je partner eten voordat jij in verwachting raakt, is van belang voor jullie kindje. Het zijn als het ware de grondstoffen voor de bouwstenen die de samengesmolten ei- en zaadcel nodig hebben om uit te groeien tot een vruchtje. In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle organen van het kindje aangelegd, dus dan is goede voeding extra belangrijk.

Familiediëtist

Maar waaruit bestaat gezonde voeding nu eigenlijk? We weten natuurlijk allemaal dat teveel suikers en vetten niet goed zijn, en dat je genoeg groente en fruit moet eten. Maar ook voldoende calorieën en de juiste voedingsstoffen zijn in deze periode extra belangrijk. Omdat ik als diëtist onder andere gespecialiseerd ben in voeding bij zwangerschap, kan ik je in dit traject heel goed begeleiden. Probeer het gewoon, het is beslist de moeite waard! En wie weet, prijkt over een jaar jullie geboortekaartje op mijn prikbord.

Meer weten?

Bij Leemburg Familiediëtist ben je aan het juiste adres voor voedingsadvies voor baby's, peuters, kinderen, pubers en volwassenen. Daarnaast kun je bij Jildou Tuinman-Leemburg terecht voor de juiste voedingsadviezen tijdens je zwangerschap.

Leemburg Familiediëtist
Leeuwarderstraatweg 56B | 8441 PG Heerenveen | 06-83997311 |
info@leemburgfamiliedietist.nl | www.leemburgfamiliedietist.nl
Deel dit artikel