vrouwenhart

Alles over het vrouwenhart!

14 augustus 2018
321
321
0

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Of niet? In elk geval is duidelijk dat er verschillen bestaan tussen het mannenhart en het vrouwenhart. Dit verschil vertaalt zich ook naar het ontstaan van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Omdat de signalen bij deze problemen bij vrouwen minder duidelijk zijn, is het goed om extra alert te zijn.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Toch zijn de signalen nog steeds niet makkelijk te herkennen. Vrouwen hebben vaak andere klachten dan de typisch bekende hartklachten, zoals druk op de borst en uitstralende pijn naar de armen.

Vrouwen en mannen

Een vrouwenhart is wezenlijk anders dan een mannenhart. Vergeleken met mannen verloopt het proces van slagaderverkalking bij vrouwen meestal op een andere manier. Mannen hebben hele stukken vaten die normaal zijn, maar in één vat een ophoping van cholesterol. Wanneer een vat helemaal verstopt raakt, kan dit een hartinfarct (ook wel ‘hartaanval’) betekenen.

Vrouwenhart

Bij vrouwen verloopt het proces van slagaderverkalking anders. De vaten slibben niet lokaal dicht, maar de vaatjes in het gehele vaatstelsel raken overal een klein beetje verstopt. De symptomen verschillen bij mannen en vrouwen.

Mannenhart

Mannen krijgen vaak last van plotselinge, aanhoudende pijn op de borst, die uitstraalt naar andere delen van het lichaam zoals de arm. Vrouwen kunnen deze klachten ook hebben, maar hebben eerder vage klachten zoals kortademigheid, duizeligheid, extreme moeheid, duizeligheid en een snelle ademhaling.

‘Het hoort erbij’

Doordat de signalen voor hart- en vaatziekten minder duidelijk en eenduidig zijn, is het gevaar dat deze gemist kunnen worden. Zo wordt er bij vrouwen in sommige gevallen te laat gestart met preventieve zorg. In enkele gevallen kan het zijn dat een infarct helemaal niet wordt ontdekt. Als vrouw heb je bijvoorbeeld te maken met veel schommelingen in de hormonen tijdens de menstruatie, de zwangerschap en de overgang. Tijdens de overgang kun je ook last van krijgen van klachten zoals kortademigheid en duizeligheid. In eerste instantie denk je daarom vaak niet aan je hart, en wacht je misschien ook even af voordat je naar je huisarts gaat. Omdat het dus om vage klachten gaat die ook voorkomen bij hormonale schommelingen of met stress, herkent de huisarts ze soms ook niet als hart- en vaatziekten. Wees daarom alert op deze signalen.

Signalen

Let op de volgende signalen:

  • Je voelt je extreem moe
  • Je hebt pijn in je maag, onderkaak, nek, rug of tussen je schouderbladen
  • Je bent kortademig
  • Je hebt een snelle ademhaling
  • Je bent vaker duizelig

Heb je al langere tijd last van deze klachten? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Preventief onderzoek

Merk je dat je al langere tijd klachten hebt? Of wil je gewoon weten of alles nog klopt zoals het zou moeten kloppen? Dan kun je een preventief onderzoek naar hart- en vaatziekten overwegen. De onderzoeken nemen maximaal 2 uur tijd in beslag, op een moment dat het jou uitkomt. Je krijgt eerst een uitgebreid consult, waarna er een bloedonderzoek plaatsvindt en er een hartfilmpje wordt gemaakt. Ook zul je een fietstest uitvoeren en wordt er door middel van een echo naar je hart en hartvaten gekeken. Voor het preventief onderzoek heb je geen verwijsbrief nodig. De kosten moet je dan wel zelf betalen. Met een verwijsbrief wordt het onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar.

Hartonderzoeken

Indien nodig volgen andere uitgebreidere hartonderzoeken, zoals een Dobutamine-Stress-Echo (DSE) van het hart of een CT van het hart. Na de onderzoeken krijg je meteen een persoonlijk advies van de cardioloog. Wordt er iets afwijkend gevonden, dan word je naar een ziekenhuis gestuurd waarmee een samenwerkingsverband is. In het geval van Cardiologie Centrum Zeeland is dat Zorgsaam in Terneuzen.

Het voorkomen van slagaderverkalking

De belangrijkste risicofactoren die een grote rol spelen bij het ontstaan én verergeren van slagaderverkalking zijn roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes, overgewicht en langdurige stress. Door niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen kun je de kans op slagaderverkalking verminderen.

Extra alert

Let op: je moet in de volgende gevallen extra alert zijn als…
…je directe familieleden al voor hun 65e een hartinfarct hebben gehad
…je een sterk verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap had
…je al voor je veertigste in de overgang was
…je diabetes hebt

Wist je dat…

  • het hart van een mens ongeveer zo groot als een vuist is?
  • vrouwen zo’n 7 tot 10 jaar later hartklachten krijgen dan mannen? Vrouwelijke hormonen lijken hen tot de overgang te beschermen.
Meer weten?

Cardiologie Centrum Zeeland is een zelfstandige polikliniek voor cardiologische zorg, waar patiënten met hart- en vaatziekten al binnen 24 uur terecht kunnen voor een consult. Alle nodige onderzoeken en het evaluatiegesprek kunnen indien mogelijk al binnen 2 uur plaatsvinden.

Cardiologie Centrum Zeeland
Park Veldzigt 27 | 4336 DR Middelburg | 0118-689340 |
zeeland@cardiologiecentra.nl | www.cardiologiecentra.nl
Deel dit artikel