alimentatie

Alles over alimentatie

27 november 2019
160
160
0

De liefde in je relatie is over en je gaat scheiden. Dit is een ingewikkelde periode waarin er bovendien veel moet worden geregeld. Je moet je hoofd breken over allerlei financiële en materiële vraagstukken en daarbij razen er natuurlijk ook allerlei emoties door je heen. Verdriet, teleurstelling, soms een sprankje opluchting. En, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, wil je ervan verzekerd zijn dat alles goed geregeld is, zeker financieel. Zo kun jij voorzichtig weer beginnen aan een nieuw hoofdstuk.

Veel financiële gevolgen

Dat aan een scheiding veel financiële gevolgen vastzitten, dat weten de meeste mensen wel. Mogelijk is er een woning in het spel, dien je pensioenrechten uit te zoeken of moet één van de partijen alimentatie betalen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer zicht hebben op de toekomst en je financiële plaatje na de scheiding. Want pas dan kun je écht goede beslissingen nemen over je toekomst. Maar wat is nu eigenlijk alimentatie, en wanneer kun je er aanspraak op doen?

Afspraken over alimentatie

Er zijn twee vormen van alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Wanneer de inkomens van jouw (toekomstige) ex en jouzelf behoorlijk van elkaar verschillen, kan er partneralimentatie worden geëist van degene met het hoogste inkomen. Daarbij kunnen jullie zelf afspraken maken over de duur van de regeling en de hoogte van de alimentatie. Ook kan besproken worden of de alimentatie wordt uitgekeerd in de vorm van een geldbedrag of in natura. Van het laatste geval is bijvoorbeeld sprake wanneer de huur en energierekeningen voor de ander betaald worden. Waartoe jullie ook willen besluiten, het is in ieder geval verstandig de afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Hierdoor weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kan er niet nadien teruggekomen worden op de afspraak.

Rekening houden met kinderen

De andere vorm van alimentatie, is kinderalimentatie. De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor zijn of haar kind(eren) te blijven zorgen. Ook hier kun je samen afspraken over maken, maar deze zullen altijd door de rechter getoetst worden. De hoogte van het bedrag hangt af van het kind, het gezinsinkomen en de draagkracht van de alimentatieplichtige. Hierbij wordt vooral rekening gehouden met het kind: deze moet zo min mogelijk achteruit gaan. Bij co-ouderschap wordt de kinderalimentatie naar verhouding van inkomen over de ouders verdeeld.

Compromissen sluiten

Mochten jullie er samen niet uitkomen wat betreft de alimentatie, dan zal de rechter op basis van verschillende criteria de hoogte van de partner- of kinderalimentatie bepalen. Kan er niet aan beide alimentatiebehoeftes voldaan worden, dan gaat de kinderalimentatie altijd voor. In het bespreken van dit soort kwesties is er een risico dat je snel lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Beiden willen strijden voor eigen rechten en plichten. In zo’n situatie is mediation welkom. Een mediator helpt juist bij het vinden van compromissen, en zoekt juist naar manieren om samen ieders toekomstmogelijkheden in kaart te brengen. Zo krijgen beiden de ruimte en kunnen zij zich gehoord voelen.

FlevoScheiden

Soms loopt je leven anders dan verwacht: jij en je partner gaan scheiden. Een beslissing die soms het beste lijkt, maar grote gevolgen met zich meedraagt. Denk hierbij aan het regelen van ontzettend veel praktische zaken, zoals het maken van onderlinge afspraken, het verdelen van de inboedel en alle financiën, en het uiteindelijk tekenen van de scheidingspapieren. Maar denk hierbij natuurlijk óók aan alle emoties waarmee je wordt geconfronteerd. Om ruzies te voorkomen, en om ervoor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt, helpt het een professional in de arm te nemen. Immers: scheiden is al moeilijk genoeg. Je wilt je niet óók bezighouden met allerlei andere lastige (financiële) zaken. Ron Teiwes van FlevoScheiden begeleidt jullie bij alle praktische zaken, maar ook bij het emotionele aspect. Zo neemt Ron jullie zorgen uit handen, en zorgt hij ervoor dat jullie allebei een goede start voor de toekomst hebben.

Meer weten?

FlevoScheiden is gespecialiseerd in hulp bij relatiebeëindiging van samenwoners, geregistreerd partners en gehuwden. De scheidingsadviseur in Almere kan je daarnaast helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan, convenant en het maken van alimentatieberekeningen.

FlevoScheiden / De Scheidingsmakelaar
Randstad 22-127 | 1316 BW Almere | 036-3030230 |
ron@flevoscheiden.nl | www.flevoscheiden.nl
Deel dit artikel